Gündem
  • 31.3.2009 00:17

HÜKÜMET SEÇİMİN ANALİZİNİ YAPACAK!..

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek mahalli seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken, ''Konu, bir taraftan kamuoyu önünde tartışılıyor, bilim adamları, siyasi çevreler, konuya ilgi duyan vatandaşlarımız kendi aralarında değerlendirme yapıyor, yapacak. İşin tabiatı gereğidir, her demokratik ülkede, seçimden sonra bu analizlerin, değerlendirmelerin yapıldığı gibi...'' dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''büyük bir vatansever'' diye nitelendirdiği BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun yarın toprağa verileceğini anımsattı.
Merhum Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin vefatına neden olan helikopter kazasıyla ilgili TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge verildiğini hazırlatan Bakan Çiçek, ''Konun tüm yönleriyle araştırılması, arzu etmeyiz, ama ola ki benzer durumlarla karşılaşılması halinde devletimizin imkan ve kabiliyetlerinin, alınabilecek tedbirlerin gözden geçirilmesi konusunda Meclisimizin bir araştırma yapmasını arzu ediyoruz'' dedi.
Toplantıda ayrıca, bakanların dün yapılan mahalli seçimlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Çiçek, bir kaç olay dışında Türkiye'de büyük bir huzur ve sükun içinde seçimlerin yapıldığına dikkati çekti.
Bu seçimin, tartışılması, değerlendirilmesi ve analizinin, zaten sandıklar açılmaya başladığından itibaren yapılmaya başlandığını anlatan Bakan Çiçek, ''Konu, bir taraftan kamuoyu önünde tartışılıyor, bilim adamları, siyasi çevreler, konuya ilgi duyan vatandaşlarımız kendi aralarında değerlendirme yapıyor, yapacak. İşin tabiatı gereğidir, her demokratik ülkede, seçimden sonra bu analizlerin, değerlendirmelerin yapıldığı gibi...'' dedi.
Bu değerlendirmeleri yapanların, kendi konumlarına ve anlayışlarına göre bunu yapacaklarını ifade eden Bakan Çiçek, ''Partiler de değerlendirme yapacaktır'' diye konuştu.
İlk değerlendirmenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün yapıldığını anımsatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün Bakanlar Kurulu'nda bir ön değerlendirme yaptık. Tüm arkadaşlarımız hem kendi seçim bölgeleri hem de seçim kampanyası sırasında Türkiye'nin değişik illerine yaptıkları ziyaretler ve çalışmalar vesilesiyle ortaya çıkan tabloyu kendi yönlerinden değerlendirmişlerdir. Bu çalışmaya devam edeceğiz.
Partimizin yetkili organları MYK, MKYK ve Meclis Gurubumuzla bu çalışmaları büyük bir dikkat ile sürdüreceğiz. Bu değerlendirmenin yapılmasında biz sayısız fayda da görüyoruz. Çünkü ülkede demokrasi kültürünün yerleşmesi, siyasi kültürümüzün derinleşmesi ve gelişmesi her seçimden sonra bu değerlendirmelerin bilimsel açıdan yapılmasına bağlıdır. Bunu biz geçmiş seçimlerde de yaptık. bu defa daha kapsamlı, daha derinlemesine bu çalışmaları sürdüreceğiz.''
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarının ardından soruları yanıtladı.
''Başbakan da seçim sonuçlarından ders çıkarılması gerektiğini söylemişti. Kastettiğiniz revizyonu mu?'' sorusuna Çiçek, bu türlü siyasal olayların bir çok yönden değerlendirmesinin olacağını söyledi.
AK Parti'nin hem sayısal, hem kazanılan belediyeler, hem de il genel meclisi sonuçları itibariyle birinci parti olduğuna işaret eden Bakan Çiçek, ancak ''başarı konusunun ucu açık olduğunu'', her başarının daha ileri adımı, daha ileri noktasının bulunduğunu kaydetti.
Çiçek, ''Seçmen size nasıl bir mesaj verdi? Sonuçları tatmin edici buluyor musunuz? Başbakan, ekonomik paketin görüşülebileceğini söylemişti. Meclis'te önemli gündem maddeleri seçim sonrasına bırakılmıştı. Bir öncelikler sıralaması çıkardınız mı?'' sorularına karşılık şunları söyledi:
''Seçimlerden sonra hiç durmadan seçimi konuştuğunuz takdirde bunu konuşulması gereken organlarda, makamlarda veya belli çevrelerde konuşulabilir, ama bir de Türkiye'ni seçim dışında ana konuları var; ekonomi, AB, dış ve iç politikadaki gelişmeler gibi... Konu sadece seçimden ibaret değildir. İşin o kısmı bitmiştir, yani vatandaş kararını vermiştir. Her parti kendi yönünden neyi nasıl anlıyorsa bu değerlendirmeyi ister dışa dönük yapar, ister kendi içinde yapar. Kaldı ki bizim dışımızda da bu tartışmalar televizyonlarda yapılıyor. Köşe yazarları, bilim adamları kendi yönlerinden değerlendirmelerini yapıyorlar. Biz de kendi yönümüzden yapıyoruz. Şu bir gerçektir; Türkiye'de hala en büyük parti AK Parti'dir, bunda hiç tereddüt yok. Belediye seçimlerinde ortalama yüzde 40, il genel meclisinde yüzde 39 oy almıştır. Muhalefetteki iki partinin oyu kadar oyu var demektir. Bu da bir başka değerlendirmedir. Türkiye'nin 1984'ten bu tarafa belediye seçimlerinde aldığı hiçbir oy, yüzde 39 değildir, geriye dönüp bakın. İlk defa Anavatan Partisi 1983 yılında yüzde 45 oy almıştır, ondan sonra da yüzde 35'e düşmüştür. Geriye dönük seçimlerin analizi yapıldığında bugünkü sonucun önemli bir sonuç olduğu ortadadır. Herkes kendi konumuna göre bir değerlendirme yapacak, ama vatandaş değerlendirmesini yaptı. Biz de bunu mesajını kendi içimizde okumaya ve bunun gereğini yapmaya çalışıyoruz.''
Devletin ve milletin önünde bir çok meselenin bulunduğuna işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bundan sonra esas dikkatimizi ona yöneltmemiz lazım. Bir kısım yapısal reformların yapılması gerekiyor, Anayasa değişikliği ve benzer konular olmak üzere. Bunun arayışı içinde olacağız. Bu değişikliklerin gerçekleşmesi için muhalefet ile de işbirliği gerekir. Onlar bu konuda ne diyecek nasıl bir tavır alacak. Bunların hepsini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Onun için demek istedim ki artık seçimin hukuki kısmı hemen hemen bitmiştir. Ana konulara yoğunlaşmamız gerekiyor. onun için durmak yok hizmete devam. Bu devlet hayatı için de gereklidir.''
Bakan Çiçek, bir soru üzerine ekonomik paketin Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini belirtti.
Helikopter kazasında yaşamını yitiren gazeteci İsmail Güneş'in 112 Acil Servis görevlisi ile yaptığı konuşmaların basında yer almasıyla ilgili eleştirilere ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Çiçek, her mesleğin kendine özgü kuralları olduğunu belirterek, bu konuşmanın yayınlanmasından kendisinin de rahatsızlık duyduğunu söyledi.
Çiçek, ''her şeyi kanunla düzenlemek yerine başka ülkelerde meslek örgütleri var, bunlar kuralları belirliyorlar. Türkiye açısından da sizin açınızdan da bir kısım kurallar var. Yasaların, kuralların olması yetmiyor. Esas mesele bu kuralların hayata geçirilmesi'' dedi.
''Seçim sonuçlarına partiler üstü ve stratejik açıdan bakılması meselesi, bunun Kürt sorunuyla ilgisi var mı?'' sorusuna da Çiçek, "Bu seçim sonuçlarını alın Türkiye haritasının üzerine yerleştirin, hangi parti nereden ne oy aldı, neden aldı, niçin aldı, neden almadı. Buna baktığınızda o size çok şey ifade eder. Ve bu bakış biraz partiler üstü stratejik bir bakış olmalıdır. Bir kısım meseleleri daha derli toplu görebilmek, analiz etmek bir kısım tedbirleri birlikte alabilmek adına. İsterseniz siz de bir bakın. çünkü bazı kanallar o haritayı partilere göre yayınlıyor. Kimisin sarı, kimisini yeşil, kimisini turuncu yapıyor. O birçok şeyleri ifade ediyor. Onun için dedim ki 'evet benim partim, sizin partiniz' ama hepimiz siyaseti Türkiye'de yapıyoruz. Türkiye açısından baktığımızda önümüzdeki gelişmeleri takip edebilmek bakımından biraz partiler üstü stratejik bir bakışa ihtiyaç var" yanıtını verdi.
Yazıcıoğlu'nun nereye defnedileceğiyle ilgili soruya da Çiçek, ''ona ailesi karar verecek. Henüz bizden çıkmış bir karar yok. Onu İçişleri, Kültür bakanlıklarımız ve Sayın Müsteşar takip ediyorlar'' yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:39

İLGİLİ HABERLER