Dünya
  • 31.7.2012 18:46

Hükümette ' tarikat' rahatsızlığı

 Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından hükümeti kurmak ile görevlendiren Hişam Kandil, ülkedeki türbelerin yıkılması endişesi taşıyan Sufiler ile Selefilerin arasında kaldı.

KAHİRE (AA) - Mısır'da kuruluş çalışmaları devam eden yeni hükümette Vakıflar Bakanlığı görevine Selefi eğilimli birinin getirileceği haberleri Sufi tarikatları harekete geçirdi.
     Hişam Kandil'in kuracağı yeni hükümette Vakıflar Bakanlığı için adı geçen Muhammed Yüsri İbrahim'i kabul etmeyeceklerini bildiren tarikatlar, söz konusu bakanlığa Zekazik İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Haşimiyye el-Haleviyye Tarikatı Şeyhi Muhammed Mahmud Ebu Hişam'ı aday gösterdi.
     Şibraviyye Tarikatı Şeyhi Muhammed Abdulhalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Bakanlığı'nın Sufi tarikatlar tarafından korunan bütün evliya ve Ehlibeyt türbelerini, ayrıca adak fonlarını kontrol altında tuttuğunu söyledi.
     Abdulhalık, 1976'daki türbelerin yönetimini Sufi Tarikatlar Meşihatı'na veren 118. kanun maddesinin tekrar uygulamaya konulmasını talep etti.
     Vakıflar Bakanlığı'nın bünyesinde Sufi tarikatların organizasyonundan sorumlu olan Sufi Tarikatlar Meşihatı Genel Müdürü Cabir Kasım, ''Ezher ve İslami grupların liderleri orta yolu tutmalı, Vakıflar Bakanlığı'na selefi bir kişinin gelmesini engellemeli. Çünkü türbelere el sürülmesi Sufi tarikatlara saldırı anlamına gelir'' ifadesini kullandı.
     Kasım, Anayasa Hazırlık Komisyonu'nun Öneri ve Diyalog alt komitesinde görevli tarikat temsilcilerinden Sufi Tarikatlar Meşihatı ve Eşraf Nakipliği'nin herhangi bir kuruma bağlı olmayan bağımsız kuruluşlara dönüştürülmesini istedi.
     Sufi gruplar, Selefilerin türbelerden ve tarikat işlerinden sorumlu bir konuma gelmeleri halinde tarikat ritüellerine müdahale edecekleri ve ''Suudi Arabistan, Moritanya'' gibi ülkelerde örneği görüldüğü üzere türbelerin yıkılacağı endişesini taşıyor.
    
     Muhabir: Şerif Hayri / Fatih Okumuş
     Yayıncı: Tarkan Demir
 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER