Gündem
  • 17.9.2007 07:25

HÜKÜMETTEN AB'YE İKİ KOLDAN ANAYASA BİLGİSİ!..

Hükümet yeni anayasayla ilgili olarak AB'yi iki koldan bilgilendirecek. Bu salı, AK Partili Fırat Ankara’da, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Acet de Portekiz'de AB kurmaylarına “sivil anayasayı” anlatacak.

Avrupa Birliği, "Sivil Anayasa" çalışmaları konusunda iki koldan bilgilendirilecek. Portekiz'de salı günü yapılacak olan siyasi direktörler düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısında Türk heyeti, "sivil anayasa" çalışmalarını anlatacak. Aynı gün Ankara'da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, biraraya geleceği AB büyükelçilerine de anayasa taslağı konusunda ayrıntılı bilgi verecek.

ÖNCE LİZBON’DA

Türkiye'de 22 Temmuz seçimleri ve yeni hükümetin kurulması ardından ilk kez siyasi direktörler düzeyinde AB ile bir troyka toplantısı yapılacak. Salı günü Lizbon'da gerçekleşecek toplantıda AB tarafı, Vakıflar Yasası ve 301. maddeye reform beklentilerini dile getirirken Türk heyeti, "sivil anayasa" çalışmalarını anlatacak.

ACET ANLATACAK

Her dönem başkanlığında bir kez yapılan Troyka Toplantısı'nda Türk heyetine, AB işlerinden sorumlu Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Acet başkanlık edecek. AB heyetinde ise, mevcut Dönem Başkanı Portekiz, sonraki Dönem Başkanı Slovenya siyasi direktörleri ve AB Komisyonu ile Konsey üst düzey yetkilileri yer alacak.

Lizbon toplantısı sırasında AB tarafı, Türkiye'nin kısa vadeli reform beklentilerini bir kez daha dile getirecek. Bu çerçevede AB heyeti, kasım başında Avrupa Komisyonu'nca yayınlanan İlerleme Raporu öncesi, Vakıflar Yasası'nın onaylanması ve TCK'nın tartışmalı 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin ısrarlı taleplerini tekrarlayacak.

ELÇİLER TOPLANTISI

Öte yandan, aynı gün AK Parti, Ankara'daki AB Büyükelçilerini bilgilendirecek. Anayasa değişikliği çalışmalarına başkanlık eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, salı günü AB Büyükelçileri ile bir araya gelecek.

YENİ ADIMLARIN ÖNEMİ

AB Dönem Başkanı Portekiz'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek buluşmada Fırat, AB büyükelçilerine taslak konusunda bilgi verecek ve bu konudaki sorularını yanıtlayacak.

Fırat'ın, yeni hükümetin AB sürecine ilişkin diğer reform planları ve çalışmalarına da değineceği toplantıda AB büyükelçileri, özellikle Avrupa Komisyonu'nca kasım başında İlerleme Programı'nın yayınlanmasından önce yeni adımların atılmasının önemini vurgulayacaklar. Bu çerçevede, büyükelçilerin, AB'nin, Ankara'ya Vakıflar Yasası ve ifade özgürlüğü açısından büyük önem verilen, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesi taleplerini dile getirecekleri belirtiliyor.

SİVİL DEMEK UYGAR ANAYASA DEMEKTİR

Yeni anayasa hazırlama komisyonu, 3 gün süren taslak çalışmalarını dün tamamladı. Çalışmalar sonunda konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Bugünden sonra bu taslak bize aittir" dedi.

Yeni anayasa taslağı üzerinde açıklama yapmaya tek yetkili olan Fırat, medyanın "sivil anayasayı" sivil giyinmiş insanların hazırladığı taslak olarak yorumladığını öne sürerek, "Bizim burada kastettiğimiz uygar anayasaydı ama malesef yanlış anlamlara çektiler. Biz özgürlükçü, birey odaklı, özgür bir taslak oluşturduk. Özgürlükleri daraltacak taleplere kapalıyız. Toplumun tümünü kapsayan bir anayasa hazırlıyoruz. Şu anda redaksiyonlar, düzeltmeler yapılıyor. Bu hocaların birebir hazırladığı taslak değildir. Düzeltmeler, ilaveler olmuştur" diye konuştu.

Fırat, "Hazırlanan taslak çarşamba günü AK Parti MKY'ya sunulacak. Daha sonra bir basın açıklamasıyla da basına vereceğiz. Maddelere girmenin faydalı olacağı kanısında değilim. Tümüyle değerlendirmek gerek. Mühim olan anayasaların yaklaşım biçimidir, felsefesidir. O felsefeyi de anayasanın tümünde görebilirsiniz'' dedi. Heyet, daha sonra, Sapanca'dan ayrıldı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:22

İLGİLİ HABERLER