Ekonomi
  • 3.8.2018 12:58

Hükümetten bomba karar!.. Kamu ihaleleri iptal edildi

Bir yandan Amerika'nın yaptırım baskısı diğer yandan kur baskısı, hükümeti acil tedbirler almaya yöneltti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önceki gün kamu kurum ve kuruluşlarına bir genelge yollayarak yapılması planlanan ihalelerin tamamını iptal ettiği öğrenildi.
Genelgeyle yapılmış ama henüz onaylanmamış ihaleler de iptal edildi.
Kamu kurumlarına gönderilen talimatta, işleme konulmamış olan ihalelerin durdurulması, sonuçlanmamış olan ihalelerin de iptal edilmesi istendi.
Bir yılda yüzde 45'e varan Türk Lirası değer kaybını düzeltmek ve enflasyonla mücadeleyi kolaylaştırmak için Kamudaki her birimde kemer sıkma moduna geçiliyor.
Kamunun tasarruf yapması öncelikli hedef olarak belirlendi. Tasarrufa da devlet ihalelerinden başlandı..

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyonla ilgili olarak, "2019 yılı itibariyle enflasyonda tek haneleri göreceğiz. Çok somut adımlar atmaya başladık" dedi.

KAMUDA YÜZDE 30'A VARAN TASARRUF HEDEFLİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak şunları söyledi; "Günlük politikalarla Türkiye'yi yönetmememiz lazım. Gündelik dalgalanmalarla yaşayan değil. Türkiye olarak biz artık güncel ve gündelik dalgalanmalarla değil yapısal olarak güçlü bir dönüşümü başlattık. Türkiye olarak sağlıklı bir büyümeyi bütçe disiplini ve dengeli mali disiplinle eşgüdülmü yürütmek durumundayız. Çok daha gerçekçi bir OVP'den bahsediyoruz.  Uyum ortaya koymak gerekiyor. OVP için ilk toplantımızı bu hafta yaptık. Eylül ayının ilk yarısında açıklayacağız Bakanlıklarla konuşarak Tasarruf sürecini başlattık. Kamuda yüzde 30'a varan tasarruf hedefliyoruz.

İptal edilen tüm ihaleler, öncelikler sıralamasına göre ve yapılacak değerlendirmelerden sonra yeniden açılacak. Bu çerçevede de ihaleler askıya alındı. Ancak ihalelerin ne zaman tekrar açılacağı ise bilinmiyor.

Kamu ihalelerinin iptal edilmesi ise firmalarda şaşkınlığa neden oldu. Firmalar, büyük kamu ihalelerinin iptal edilmesinin nedenini ekonomide yaşanan krize bağladı. Yaşanan kriz nedeniyle böyle bir yola gidilmiş olabileceğinin altını çizen firmalar, bu durumun kendilerini de sıkıntıya soktuğunu belirtti. Ayrıca bu durumun birçok firmayı daha fazla ekonomik darlığa sokacağı da öğrenildi.

Yetkililerin yaptığı açıklamada, daha önce de benzer yöntemlerin uygulandığını, ancak bu işlemin ne kadar süre ile geçerli olacağına daha sonra karar verileceğini söyledi.


Tasarrufun ilk ayağı olan ihalelerin iptalinden sonra yeni adımların da geleceği öğrenildi.
Hükümet çevrelerinden aldığımız bilgiye göre, acil alınması gereken mal ve hizmetler Hazine ve Maliye Bakanlığından olur çıktıktan sonra gerçekleştirilecek. Her bakanlık acil ihtiyaçları için almak istediği mal ve hizmeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirecek buradan onay gelirse ihaleye çıkabilecek.
Bunun dışında yatırım amaçlı ve maliyeti devlet tarafından karşılanan bütün ihaleler iptal edildi.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 3.8.2018 13:22

İLGİLİ HABERLER