Gündem
  • 4.7.2009 10:38

HÜKÜMETTEN KOMUTANLARA YARGILAMA ZIRHI ÇALIŞMASI!..

Hükümet, Genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarını "Cumhurbaşkanı ya da Başbakan’ın izin vermesi halinde ve Yüce Divan’da yargılanabilmesi" zırhıyla donatacak yeni bir yasal düzenleme formülü üzerinde çalışıyor.

DEVLETİN zirvesi, darbeci askerlere sivil yargı yolunu açan yasanın korumasız bıraktığı Genelkurmay Başkanı için çözüm arıyor. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, dün yeniden Çankaya Köşkü’ne çıktı. Çiçek ve Ergin, düzenlemeyle ilgili Adalet, Milli Savunma ve Genelkurmay hukukçularının hazırladığı görüşleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e iletti. TBMM’nin ekim ayında açılmasıyla birlikte gündeme getirilmesi planlanan yeni yasal düzenlemede Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için Cumhurbaşkanı ya da Başbakanın "izin vermesi koşulu getirilecek. Bununla da yetinilmeyerek, Genelkurmay Başkanları ve kuvvet komutanlarının sadece Yüce Divan’da yargılanabilmesi ilkesi benimsenecek. Ancak yargılamada izin koşulu için yasa, Yüce Divan’da yargılanma için de anayasa değişikliği gerekiyor.

İtiraz beklenmiyor

Protokolda bakanların üzerinde yer alan Genelkurmay Başkanı’nın da Yüce Divan’a yargılanmasına AKP’nin yanısıra muhalefet partilerinden de itiraz gelmeyeceği düşünülüyor. Bu değişiklikler yapılırken, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının artırılıp, iki daireli hale getirilmesi ve Yüksek Mahkemeye bireysel başvuru hakkının tanınması düzenlemelerinin de birlikte gerçekleştirilmesi seçeneği de değerlendiriliyor. Gül, askerlere sivil yargı yolunu açan yasayı 15 günlük inceleme süresi bitmeden önce onaylamayı planlıyor. Gül’ün yasayı onaylarken, yapılması gereken değişikliklere ilişkin ipuçlarını veren bir gerekçeyi de kamuoyuna ilan etmesi bekleniyor. Gerekirse TBMM’nin başkan seçimi için 4 Ağustos’ta toplandığında da konunun ele alınabileceği belirtiliyor. HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:28

İLGİLİ HABERLER