Gündem
  • 15.7.2020 15:34

Hulusi Akar : Ermenistan akıllı olsun, Fransa'da özür bekliyoruz

“İddialar tamamen gerçek dışı olup, haklılığımız kanıtlandı”

Bir Fransız gemisinin Doğu Akdeniz'de taciz edildiği iddialarını hatırlatan Bakan Akar, "Bu konuyla ilgili tüm bilgi, belge, video ve fotoları NATO'nun sivil-askeri makamlarıyla paylaştık. İddialar tamamen gerçek dışı olup, haklılığımız kanıtlandı" dedi.

Türkiye'nin başından itibaren dostane, yapıcı, iş birliğine açık, destekleyici bir tutum sergilediğini belirten Bakan Akar, "Bizim gemilerimiz Fransız gemisine talepleri üzerine yakıt ikmali dahi sağlanmıştır. Fransız gemisi taciz edilmediği gibi Fransa gemisi Türkiye'nin üç gemisinin ilerlediği konvoya 20 deniz mili süratle araya girmek suretiyle çok tehlikeli bir manevra yapmış, mevcut NATO usullerini de dikkate almayarak, muhabere irtibatı dahi kurmamıştır. Ayrıca, NATO makamlarına iddiaları destekleyecek teknik verileri sunamamışlardır. Türkiye NATO'nun merkezinde tüm ortak değerlerini paylaşan, sorumluluklarını her zaman yerine getiren ve yerine getirmeye de devam edecek olan bir ittifak üyesidir. NATO makamları Türk personelin olay sırasındaki profesyonel ve ihtiyatlı yaklaşımına teşekkür etmiştir. Dolayısıyla biz de Fransız müttefiklerimizden hala bir özür bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

"Ermenistan açtığı bu kumpasta boğulacaktır"

Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalara ilgili olarak, "Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın Tovuz bölgesinde gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Azerbaycan'ın acısı bizim acımızdır, bu acıyı derinden hissediyoruz" ifadelerini kullanan Bakan Akar, şöyle konuştu:

"Saldırı sonucu şehit düşen can kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kardeş Azerbaycan halkına da başsağlığı diliyoruz. Şunu çok net ifade etmek isterim ki Yukarı Karabağ'ı hiçbir hukuki gerekçe ve meşruiyete dayanmadan işgal eden Ermenistan'a karşı Azerbaycan'ın, Azerbaycanlı silah arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi bu menfur saldırıyı yapanlar boylarını aşan bir işe girişmişlerdir. Ermenistan açtığı bu kumpasta boğulacaktır."

TSK'nın NATO, AB, BM ve AGİT bünyesinde ve ikili anlaşmalar dahilinde Afganistan'dan Kosova'ya, Somali'den Bosna'ya, Lübnan'dan Katar'a kadar dünyanın çeşitli coğrafyalarında üstlendiği görevlerini başarıyla yerine getirdiğini, bölgesel-küresel barış ve istikrara katkı sağladığını söyleyen Bakan Akar, "Peygamber ocağı olarak da bilinen TSK, binlerce yıllık şanlı tarihinden süzülüp gelen köklü gelenekleri, yani milli, manevi ve mesleki değerleriyle akıl ve bilim ışığında, anayasa ve yasalar çerçevesinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, 'ölürsem şehit, kalırsam gazi' anlayışıyla milletinin emrinde, görevinin başındadır" diye konuştu.

Bakan Akar ve TSK komuta kademesi, tören sonrasında 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine engel olmaya çalışırken şehit olan vatandaşların yakınları, sivil ve asker gazilerle bir araya geldi.

Mevlüt Hasgül/İHA

Güncellenme Tarihi : 15.7.2020 15:40

İLGİLİ HABERLER