Gündem
  • 28.1.2014 00:45

Hurşit Güneş'ten Başbakan'a yolsuzluk eleştirisi

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Rekabet Kurulu'nun TÜPRAŞ'a verdiği ceza ile ilgili dikkatlerden kaçan birçok husus bulunduğunu belirtti, Başbakan Erdoğan'ı eleştirerek, "Sana özel destek vermeyen, yandaş olmayan işadamlarına siyasi ve mali baskı yapacağına, etrafındaki rüşvet ve yolsuzluk yapanların niye üstüne gitmiyorsun?" dedi.


Yazılı açıklama yapan Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, AK Parti hükümetinin uzun süredir Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu ve ihracat şampiyonu TÜPRAŞ ve ana ortaklarından Koç grubu ile uğraştığını ileri sürdü. TÜPRAŞ'ın Maliye müfettişlerinin kıskacında olduğunu, Türkiye’nin göz bebeği TÜPRAŞ’ın 2009-2013 arası tüm işlemlerinin 19 Eylül 2013 tarihli yazı ile denetlemeye alındığını ve bu denetlemenin sonucunda TÜPRAŞ’ın fiyatlandırma ve sözleşmelere ilişkin uygulamaları yoluyla hakim durumunu kötüye kullandığına, bu suretle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, bu nedenle adı geçen teşebbüse idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

"Aynı kanunun 16. maddesi gereği TÜPRAŞ’a yıllık gelirinin yüzde 1’i oranında ceza kesildi. TÜPRAŞ’ın beklenen 2013 sonu yıllık geliri 41,2 milyar TL olduğu için ceza da 412 milyon TL olarak açıklandı. Ancak dikkatlerden kaçan bazı hususları dile getirmekte yarar var. Birincisi bu karar oy birliğiyle değil oy çokluğu ile alındı. Yani bu ceza konusunda kurulda bir fikir birliği yok. Diğer bir deyimle, kimi üyeler bu kararı doğru bulmamış. İkincisi; 412 milyon TL’lik ceza aynı zamanda TÜPRAŞ’ın beklenen 1 yıllık karına tekabül ediyor. Üstelik gecikme faizi hariç. Yani çok yüklü bir ceza verilmiş. Bu demek oluyor ki; Meclis’te AKP grubu ile görüşerek imza atılan kararla Rekabet Kurulu, ki bu iddiaları şimdiki Başkan olan eski Refah Partisi milletvekili Nurettin Kaldırımcı yalanlamamıştı, TÜPRAŞ’ın tam bir senelik karına el koyarak TÜPRAŞ’a ve Koç Grubuna çok büyük bir finansal darbe vurmuştur. Bununla birlikte yakın zamanda Maliye Bakanlığı, Koç Grubu şirketlerinden TOFAŞ’a 67 milyon TL, Yapı Kredi’ye 129 milyon TL vergi borcu (gecikme cezaları hariç) kesti. Toplamda TÜPRAŞ ile birlikte Koç grubuna yakın zamanda kesilen ceza miktarı 608 milyon TL’yi buldu."

Böyle kritik bir olayda gerekçeli kararın bir an evvel ilgili şirket ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini de söyleyen Hurşit Güneş, şöyle devam etti:

"Şimdi ne oldu da TÜPRAŞ kabahatli oldu? Başbakan’a soruyoruz: İkide bir konuşmalarında Koç grubunu doğrudan ya da olaylı olarak neden hedef alıyorsun? Türkiye’nin en güçlü ve en güzide sanayi kuruluşlarına zarar verilmesi için sen mi Rekabet Kuruluna ve Maliyeye talimat veriyorsun? Sana özel destek vermeyen, yandaş olmayan işadamlarına siyasi ve mali baskı yapacağına, etrafındaki rüşvet ve yolsuzluk yapanların niye üstüne gitmiyorsun? TÜPRAŞ gibi ulusal değere sahip şirketlerimizin sahiplerini baskıyla hizaya sokacağını mı sanıyorsun? Rekabet Kurulunun oy çokluğu ile TÜPRAŞ’a verdiği idari cezanın nedeni kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Karar bizce siyasi baskı ile alınmıştır. Hem Rekabet Kurumunun itibarı zedelenmiştir, hem de Türkiye’nin güzide bir sanayi kuruluşuna haksız bir itham ve mali yük getirilmiştir. Bu durumu esefle kınıyoruz."

Mustafa BAĞDİKEN/İZMİT (Kocaeli), (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:07

İLGİLİ HABERLER