Yaşam
  • 30.5.2006 05:47

HUTBELERİN 'LAPTOP'TAN OKUNMASI CAİZ MİDİR?

Suudi Arabistan'ın Asır bölgesinde bugünlerde hararetli bir tartışma yaşanıyor: "Laptoplu imam caiz midir?" Tartışmanın çıkış nedeni ise Sarat Abidah Camisi imamının cuma hutbesini yanında getirdiği laptoptan (dizüstü bilgisayar) okuması! Olay karşısında şaşıran cemaatten bazıları imamı takdir ederken bazıları da 1400 yıllık geleneğe karşı geldiği için bundan hoşlanmadı. Tartışmalar üzerine imam hakkında soruşturma başlatan Din İşleri Bakanlığı da cezayı kesti! İmam her ne kadar, "Vaktim yoktu, o yüzden vaazımı dizüstü bilgisayarımdan okumak zorunda kaldım" dese de bu cevap Bakanlığı ikna etmeye yetmedi.

TARTIŞMA BÜYÜDÜ

Bu davranışın uygulamaya yani "içtihat"a karşı gelmek olduğunu söyleyen Bakanlık "Bu şekilde cemaatin dikkati dağılır. İnsanlar hutbenin içeriğine konsantre olamaz" diyerek cezayı savundu. Ancak Bakanlığın kararı tartışmaları bitirmek yerine daha da alevlendirdi. Cezayı uygun bulanlar, "Binlerce yıllık bir gelenek var. İmamlar hutbelerini el yazması kağıtlardan ya da Kuran'dan okur" diye imama cephe aldı. Karara karşı çıkanlar, teknolojinin kullanılmasına engel olmanın "geri kafalılık" olduğunu söyleyerek bunun sonunun modern dünyadan kopmak olduğunu söylüyor. Bölge halkından bir öğretmen Yaser El Hamdi, "Yıllarca fotoğraflar da yasaklandı. Ama şimdi kullanılıyor. Asıl sorun modern teknolojiyi kullanmanın İslam'la çeliştiği düşüncesi. İyi işler için kullanıldığında teknolojinin dinimizle çelişen bir yanı yok" diye konuştu. İşadamı Abdullah El Fadel ise tartışmayı bir adım ileri taşıdı: "Bakanlık ceza vermek yerine hutbeleri e-maille göndermeli. Asıl ortaklık bu şekilde sağlanır. Böylece Her din alimi de başına buyruk fetva veremez!"

Diyanet İşleri Başkanlığı, başta imamlar olmak üzere bütün personelini bilgisayar sahibi yapmak için harekete geçti. Diyanet personelinin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve bütçelerine uygun, ucuz ve kaliteli dizüstü bilgisayar sahibi olması için düzenlenen "Her Personele Bir Bilgisayar" kampanyasıyla Diyanet çalışanlarının 36 ay taksitle ucuz bilgisayar sahibi olması sağlanacak. Camilerde görevli imamlar başta olmak üzere yaklaşık 100 bini bulan Diyanet personeli için başlatılan bilgisayar kampanyası için Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Bankası ve L&N Bilgisayar arasında protokol imzalandı. Buna göre Diyanet çalışanları KDV dahil bin 56 dolar olarak belirlenen HP marka dizüstü bilgisayar alabilecek. Bilgisayarın fiyatı başvurunun yapıldığı tarihteki döviz kuru üzerinden YTL olarak hesaplanacak.

EMEKLİLER DE ALACAK

İmamlar, bedelini peşin veya bankanın vereceği 36 ay vadeli kredi ile bilgisayar sahibi olacak. Bugünkü dolar kuru üzerinden imamlar yaklaşık 45 YTL aylık taksitle bilgisayar alabilecek. 17 Mayıs 2006 tarihinde başlatılan kampanya 6 ay sürecek. Bilgisayar sahibi olmak isteyen Diyanet çalışanı sayısı yüksek olursa kampanya 6 ay daha uzatılacak. Kampanya kapsamında ödeme koşullarının kolaylığı nedeniyle personele birden fazla bilgisayar alma hakkı tanınacak. Her personel bir adet kredili, iki adet peşin olmak üzere toplam üç adet bilgisayar alma hakkına sahip olacak. Kampanyada emekliler de unutulmadı. Kampanyanın bütün koşullarından emeklilerde daha önce Diyanet'te İçalıştıklarını gösterir kimlikleriyle eşit şartlardan yararlanarak bilgisayar sahibi olabilecek.

Şeker Hoca Uzun Süredir Laptop Kullanıyor

Malatya'daki Şeker Camisi'nin imamı Celal Tilgen renkli bir din adamı. Her türlü yeniliğe açık. Şeker Hoca lakaplı Tilgen, vaazlarının arasına reklam bile alıyor. Cemaatin sorularını internetten araştırıp yanıtlıyor. Dünya ve Türkiye gündemini iyi takip ediyor. Geçen sezon Malatyaspor için çok dua etti ama takım küme düşmekten kurtulamadı.

/SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER