Gündem
  • 24.4.2019 16:37

İBB geri adım attı! Veri kopyalamayı durdurma kararına itiraz edilmeyecek

İBB'den geri adım! Veri kopyalamayı durdurma kararına itiraz edilmeyecek

İBB Basın Sözcüsü Murat Ongun, Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla yapılan veri kopyalama işlemleri ile ilgili mahkemenin vermiş olduğu durdurma kararına itiraz etmeyeceklerini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Sözcüsü Murat Ongun, mahkeme kararıyla yürütmesi durdurulan Ekrem İmamoğlu’nun veri kopyalama talimatıyla ilgili olarak "Kesinlikle bir alt yapı, veri kopyalaması ve bunun dışarı sızdırılması gibi bir husus yoktur" dedi.

İBB'den geri adım! Veri kopyalamayı durdurma kararına itiraz edilmeyecek

Ongun, İBB’nin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyeceğini açıkladı.

İşte Ongun’un o açıklaması;

"18 Nisan tarihli kamuoyunda veri kopyalama diye tartışılan Başkanlık imzalı yazıyla ilgili son durum. Başkanlık yazısında; 2 belediye müfettişi ve belediye uzmanlarıyla İBB'nin elektronik veri ve alt yapılarında her türlü inceleme ve araştırma yapmayı ve veri tabanı alt yapı kopyalama için yetkilendirilmişlerdir. Bu yazının amacı, her türlü felaket senaryolarına karşı kurumların, hatta özel şirketlerin kendi verileriyle ilgili bir yedeği olması gerekir. Bu yazıyla asıl hedeflenen şey, İBB'nin böyle bir yedeği var mı? Varsa bu yedek nerede muhafaza ediliyor? Bunun tespiti amaçlanmıştır. Üstelik bu tespit müfettişler ve İBB Bilgi İşlem Daire Başkanının kontrolünde olacaktır. Bu tespitin gerekçesi de 31 Mart - 18 Nisan tarihleri arasında hem bizlere gelen, hem kamuoyuna yansıyan bazı iddiaların doğruluk yapı var mı yok mu, bunun tespiti yönünde atılmış bir adımdır.

''Olmayan kopyalamanın dışarı çıkması söz konusu değil''

Bunun dışında herhangi bir veri ve altyapı kopyalaması yoktur. Asla olmamıştır. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Doğal olarak kamuoyunda bazılarının senaryolar ürettiği gibi dışarıya veri çıkmamıştır. Olmayan bir kopyalamanın doğal olarak dışarıya çıkarılması da söz konusu değildir. Başkanlık yazısından bir gün sonra, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Karar belediyemize resmi olarak tebliğ edilmiştir. Belediyemizin Hukuk Müşavirliği, ilgili müdürlüklerden mahkeme kararına cevap olmak üzere bilgi ve belge talebinde bulundu.

''İBB, yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyecek''

İBB bu yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyecek. Hukuki süreç devam edecek. Zaten mahkemenin kurumumuzdan istemiş olduğu bilgi ve belgeler var. Bunlara cevaplarımız olacak. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve geldiği gün bu tespiti yaptırmak için adım atması, söz konusu talimatı vermesi kamu yöneticiliği sorumluluğudur. 31 Aralık 2018, 31 Mart 2019 ve 18 Nisan 2019 tarihleri arasındaki veriler uyumlu mu onu tespit etmek istedik. Zaten bu belge belge soruşturma niteliğinde bir inceleme değil, kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine hacimsel bir inceleme olacaktı. Kamuoyunda bu süreçle ilgili kafalarda soru işareti kalmasın isteriz. İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda süreç devam edecektir. İBB'de resmi statüsü olmayan hiç kimse de bu sürece dahil olmayacaktır."

Güncellenme Tarihi : 24.4.2019 16:48

İLGİLİ HABERLER