Sağlık
  • 30.6.2014 18:39

'İftarda mideyi birden doldurmayın'

Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, ramazan ayı boyunca yapılacak doğru beslenmenin kolesterol seviyesini düzenlemeye, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarının önlenmesine önemli katkı sağladığını ifade etti. Akren, "Dengeli beslenme, kabızlık veya diğer sindirim sistemi hastalıklarını engelleyebilir, ramazan ayı boyunca kendinizi daha sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlayabilir. Günlük alınması gereken enerji ve besin miktarı iftar ve sahur arasına düzenli olarak dağıtılmalıdır. Sahura mutlaka kalkılmalıdır. İftar ile sahur arasında mutlaka en az 2 ara öğün yapılmalıdır. Ramazan ayı boyunca iftardan sahura kadar geçen süreçte tüm besin gruplarından her gün yeterli miktarda alınmalıdır. Ramazan ayı ile birlikte su tüketimi azalmaktadır. Bu yüzden günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde ortalama 2.5 litre su tüketimi, İftar ve sahur arasına dengeli bir şekilde yayılmalıdır" dedi.

Akren, sahurda karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılması gerektiğini ifade etti. Diyetisyen Akren, "Sahurda karbonhidrat zengini gıdalar tüketildiği zaman, insülin hormon salınımı artar. Bu da gün boyunca kan şekerinizde ani düşüşlere neden olabilir. Sahurda yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda ve iftarda hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, yavaş sindirilen besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır. Sahurdan sonra hemen yatılmamalı, evin içinde yapılan küçük yürüyüşler veya hareketler ile yenilen yemekler sindirilmelidir" diyerek şöyle devam etti:

"Midenin aniden dolması, yanma, reflü, gastirt gibi birçok mide rahatsızlığının dışında, tansiyon ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle iftarda, çorba, salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri gibi hafif yemeklerle öğüne başlanmalı, mümkün olduğunca yavaş yenmelidir. 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ramazan ayı, aç kalarak zayıflamak anlamında değildir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı ile kilo verme fırsatı yakalanabilir. İftar sonrasında yağlı ve şerbetli hamur tatlıları yerine daha hafif olan hamur tatlıları tercih edilmelidir."
İlker AKTAŞ/ SAMSUN, (DHA) 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:45

İLGİLİ HABERLER