Gündem
  • 16.5.2019 11:13

İki anket şirketinden seçim değerlendirmesi

MAK ve Polimetre'nin seçim değerlendirmesi

Polimetre 13 bin oy farkın en az 500 bine çıkacağını söylerken, MAK aradaki farkın birbirine çok yakın olduğunu ve seçimin sonucunun değişebileceğini belirtiyor.

İstanbul'un iki favori adayı AK Parti ve CHP, 23 Haziran seçimleri için çalışmalara başladı.

31 Mart ile 23 Haziran arasında kısa bir süre olduğu için anket şirketleri, sahadan veri almakta zorlanıyor. Bu durumda yüzde vererek seçim tahmini yapmak zor olsa da anketçilerin, seçimde neler olabileceğine dair bazı yorumları var.

CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNULAN DEĞERLENDİRME

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, son yaptıkları ve rapor olarak Cumhurbaşkanlığı ile AK Parti’ye de sundukları bir değerlendirmeyi, DW Türkçe ile paylaştı.

Buna göre, son seçimde İstanbul’da sandığa gitmeyen seçmen oranı yüzde 17 ve diğer seçimlerle kıyaslandığında bu oranda yüzde 6-7 oranında bir artış görülüyor.

"SEÇİMİN SONUCUNDA ETKİLİ OLACAKLAR"

Sandığa gitmeyen yüzde 6-7 oranındaki seçmenin kimler olduğunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları ile analiz ettiklerini ifade eden Kulat, tespitlerini şöyle aktarıyor:

"Eskiden beri AK Parti’ye oy veren muhafazakar Kürt seçmenin önemli bir kısmının, bu kez sandığa gitmediğini gördük. Bu sonucu da Esenyurt, Pendik, Küçükçekmece, Bağcılar ve Sultanbeyli gibi muhafazakar Kürt seçmenin yoğun olduğu bölgelerde sandığa gitme oranı düşüklüğünden çıkardık. Seçimin kaderinde muhafazakar Kürt seçmenin etkili olacağını düşünüyorum."

"İMAMOĞLU LEHİNE KAYACAK"

İttifak dışında kalan küçük partilerin oy potansiyellerini değerlendiren veri analisti Polimetre’nin kurucusu Mehmet Günal Ölçer de bu partilerin seçmenlerinin tercihlerinin, İmamoğlu lehine kayacağını düşünüyor.

"1 MİLYONA BİLE ÇIKABİLİR"

Ölçer, yaptıkları son veri analizine göre, HDP’nin duruşunu değiştirmemesi durumunda İmamoğlu ile Yıldırım arasında şu anda 13 bindeki oy farkının en az 500 bine çıkabileceğini belirterek, “Bu farkın İmamoğlu lehine en az 500 bin olacağını, hatta bir milyona kadar çıkabileceğini öngörüyoruz.” diyor.

Güncellenme Tarihi : 16.5.2019 11:19

İLGİLİ HABERLER