Ekonomi
  • 6.5.2004 01:46

İKİ BATIK BANKA PATRONU İLE ANLAŞMAK ÜZEREYİZ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, fon bünyesindeki banka eski sahiplerinden ikisiyle anlaşmak üzere olduklarını söyledi; ancak isim vermedi.

Ertürk, diğer batık banka sahipleriyle ilgili görüşmelerle ilgili olarak, “Birkaç banka sahibi ile de görüşmeler olumlu ilerliyor. Fakat üç, dördüyle ilgili olumlu gelişme olduğu söylenemez. Onlarla ilgili, kanunun bize verdiği yetkiler çerçevesinde adım atmaya hazırlanıyoruz.” dedi. “Olumlu gelişme olmayanlara yönelik Uzan operasyonuna benzer girişimlerde bulunulacak mı?” sorumuza ise Ertürk, “Onlarla ilgili adıma hazırlanıyoruz. Kanunlar bize ne imkan veriyorsa kullanacağız. Arada girişimlerde bulunuyoruz; ama bunlardan sizin haberiniz olmuyor.” cevabını verdi. Fatih Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu ‘Genç Girişimciler’ tarafından düzenlenen ‘1’inci Ulusal Girişimcilik Kongresi’ne katılan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, “Türk finans ve ekonomi sisteminin çöplüğü. Tüm banka yıkıntılarının toplandığı çöplük” olarak nitelendirdiği TMSF’nin Hazine’ye 36 milyar dolar borcu olduğunu açıkladı. Kamu bankalarıyla birlikte finans kesiminin Türk toplumuna toplam maliyetinin 62 milyar dolar olduğunu kaydeden Ertürk, “Aktif tarafınızda (gelirleriniz) ne var diye sorarsanız hiçbir şey demek istemiyorum; ama çok azı var. Faturanın çok büyüğü toplumun sırtına kalacak. Para, bir düğmeye basılarak bir taraftan diğer tarafa çok rahat gönderilmiş. Bizim hedefimiz 36 milyar dolarlık borcun olabildiğince çok kısmını tahsil etmek.” dedi.

Soruları da cevaplandıran Ahmet Ertürk, Fon bünyesindeki Uzan Grubu medya kuruluşlarının satışıyla ilgili bilgiler verdi. Gelecek hafta sonuna kadar bir danışman firma belirleyeceklerini ve çalışmaları bu firmayla birlikte yürüteceklerini ifade eden Ertürk, “Medya kuruluşlarına içeriden ve dışarıdan büyük ilgi var. Talepler geliyor. Fakat önce danışman firmayı belirleyeceğiz. 3-4 danışman firma arasında değerlendirme yapıyoruz. Niyetimiz en kısa sürede bu kuruluşları satmak.” şeklinde konuştu. Kentbank ve Demirbank’ın eski sahiplerine iadesiyle ilgili yargı kararını hatırlattığımız TMSF Başkanı Ertürk, “Söz konusu karar alıcılarla ilgili bir karar değil. Hukuki süreç alıcıları etkilemez. Satıcıyı yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nu (BDDK) ilgilendirir. Sanırım BDDK masada sorunu çözer. Biz TMSF olarak alıcı konumdayız, taraf değiliz.” dedi.

Türk ekonomisindeki gelişmeleri ‘Balon Teorisi’ ile açıklayan Ertürk, “Yüksek faiz, düşük kur genelde olumsuz gelişmelere yol açar. Türk insanı faizin değil kurun yüksekliğinden korkuyor. Son 3- 5 gündür de bunu yaşıyoruz. Faizin yüksekliği insanları çok fazla olumsuz etkilemiyor. Fakat kurun düşüklüğü ekonomiye çok fazla iyimserlik olarak yansıyor. Bu da balon etkisini oluşturuyor. Bu yanılsama ekonomiyi bir krizle karşı karşıya bırakabilir.” dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:09

İLGİLİ HABERLER