Yaşam
  • 29.7.2008 12:10

İKİ TECAVÜZ KIBRIS’I SARSTI!

Rıza skandalı

AB üyesi Kıbrıs Rum yönetiminde yüksek mahkeme, üvey kızına 11 yaşına kadar tecavüz eden üvey babaya verilen 10 yıl hapis cezasını yarıya indirdi. Gerekçe: Çocuğun rızasının olmadığı kanıtlanamadı.

Özürlü indirimi

KKTC’de akli dengesi bozuk komşusuna, 6 ay boyunca tecavüz edip hamile bırakan adama, İngiliz döneminden kalma yasa uyarınca ceza indirimi uygulandı: Sağlıklı kadına tecavüz 10 yıl, özürlüye 2 yıl.

KIBRIS’ta Rum yönetimi ve KKTC, 2 ayrı tecavüz davası ile ’böyle adalet olur mu?’ dedirterecek yasaları tartışıyor. Rum yüksek mahkemesi, 11 yaşındaki üvey kızına tecavüz eden sapığa verilen 10 yıllık cezayı "avukat, çocuğun rızası olmadığını kanıtlayamadığı" gerekçesiyle bozdu. KKTC’de ise, akli dengesi yerinde olmayan özürlü bir kadına tecavüz gündemde. İngiliz döneminden kalan yasalara göre özürlü kadına tecavüze indirim var. Sağlıklı kadına tecavüz en az 10, özürlüye 2, hayvanlara ise, 3 yıl.

Rum kesimindeki 11 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz bir yıl önce ortaya çıktı. Mağdurun reşit olmaması nedeniyle gizli yürütülen yargılamada, üvey babanın üvey kızını 8 yaşından itibaren taciz etmeye başladığı ve 11 yaşında da bir çok kez tecavüz ettiği ortaya çıktı. Mahkeme geçtiğimiz aylarda üvey babayı 10 yıl hapse mahkum etti. Ancak yüksek mahkeme avukatların, fiilde rıza olup olmadığını kanıtlayamaması nedeniyle cezayı yarı yarıya indirdi. Küçük kızın ailesi, Rum medyası ve sivil toplum örgütleri, "çocukta rıza aranmasını" hukuk skandalı olarak değerlendirdi ve kararı protesto etti.

KKTC’de ise Magosa’nın Köprülü köyünde 60 yaşındaki İsmail Giritli, derdini anlatamayacak derecede akli dengesi bozuk 36 yaşındaki komşusuna tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklandı. 6 aydır devam eden tecavüz, kadının hamile kalması sonucu anlaşıldı. Ancak dava bir skandalla sonuçlandı. KKTC’nin İngiliz döneminden kalma ceza yasasına göre, özürlü kadına tecavüzde ceza indirimi var. Sağlıklı kadına tecavüze verilen hapis cezası 10 yıldan başlıyor.

(HÜRRİYET)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:29

İLGİLİ HABERLER