Dünya
  • 30.9.2011 09:37

İKİ YILLIK 'GEÇİCİ' EVLİLİK CÜZDANI CİDDİ CİDDİ TARTIŞILIYOR

Meksika'nın başkenti Meksiko'nun yönetiminden sorumlu olan federal meclis, iki yıl içinde yenilenmezse feshedilen bir nikah türü geliştirilmesi fikrini değerlendiriyor.
Bir milletvekilince meclise sunulan tasarıya göre, çift evlenmeden önce; ayrılırlarsa mali düzenlemelerini nasıl yapacaklarına da baştan karar verecek. Yani henüz aşkları tazeyken ayrılırlarsa sahip olabilecekleri çocukların bakımını ne şekilde üstleneceklerini; kimin ne kadar süreyle nafaka ödeyeceğini de anlaşmayla kayıt altına alacaklar. Evliliklerinden memnun olanlar ise iki yıl içinde nikahlarını yenileyip uzatabilecek, ya da 'süresiz' hale getirebilecek.
Tasarıyı destekleyenler bu şekilde ayrılma ve boşanmanın hem maddi, hem manevi darbesinin hafifletileceğini savunuyor. Başkentte her iki evlilikten birisi boşanmayla sonuçlanıyor. Ancak boşanma sürecinde tarafların önce bir süre ayrı yaşamayı denemesi şart koşuluyor.
Teklifi veren Lizbeth Rosas Montero adlı milletvekili, evliliğin sürüp sürmeyeceğinin genelde ilk iki yılda ortaya çıktığını; bu şekilde tarafları daha fazla hırpalanmaktan koruyabileceklerini savundu.
Rosas Montero iki yıllık nikahı, işveren-çalışanlar arasındakine benzer bir tür 'evlilik sözleşmesi' olarak tanımlıyor. Bu şekilde hem sağlıklı ilişkiler kurulacağına hem de toplumsal dokunun korunacağına inanıyor. Tasarının sahibi Rosas Montero'nun üyesi olduğu Demokratik Devrim Partisi ülke genelinde muhalefette olsa da, kararı alacak olan Meksiko federal meclisinde çoğunluğa sahip.
Teklife karşı çıkanlar ise böyle bir adımın evlilik kurumunun temelini sarsacağını; 'kullan at' kültürü geliştireceğini savunuyor. Ulusal Ebeveynler Birliği adlı muhafazakar kuruluş, "iki yılda bir anne babasının evlilik kontratını yenileyip yenilemeyeceği korkusu yaşayan bir çocuğun yaşayacağı duygusal çalkantıyı tahayyül etmek güç" diyor.
8,5 milyon nüfuslu Meksiko'da her yıl 10 bin boşanma kayda geçiyor. Meksiko Federal Meclisi 2008 yılında da 'Ekspres Boşanma' adı verilen bir hizmet başlatmış; boşanma sürecinin dört hafta içinde tamamlanmasını sağlamıştı. Başkent aynı zamanda, ülkede eşcinsel evliliklerine izin verilen ilk bölgeydi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:37

İLGİLİ HABERLER