Ekonomi
  • 21.4.2019 16:23

İKİNCİ EL OTO ALIM SATIMI VE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Günümüzde araç sahibi olmak hem bir ihtiyacın çözümü hem de yatırım aracı olarak düşünülmektedir. Araç sahibi olmak her zaman bir sosyal statünün de göstergesi olmuştur. Birey bu yatırımını her zaman en uygun değer biçimde gerçekleştirmek ve doğru aracı doğru fiyatla almak çok daha önemli bir hal almıştır. Özellikle ikinci el araç tercih eden bireyler için doğru kişi ve kuruluştan almak çok daha önemli bir unsur olmaktadır.

Dünyanın birçok ülkesinde otomotiv, enerji ve finansman sistemlerinin de gelişmiş olmasıyla araç alım satım hacmini ve ikinci el araç satışında cazibesini artırmıştır. Peki, asıl soru bu denli önemi artan sektörde bilhassa ikinci el araç satışındaki can ve mal güvenliğimizi koruyacak insan kaynağı nasıl olmalıdır. Birçok insanın hayatındaki en büyük birikimi aktaracağı aynı zamanda can güvenliğini de gözeteceği yatırıma ilişkin doğru ve nitelikli insanla çalışması da en rasyonel karar olacaktır. Sektöründe bir yeterlilik ölçümüyle bu mesleği yapması uygun olmayan kişilerin sistem dışına çıkmasını sağlayacak mekanizmaları desteklemesi hem mal hem de can güvenliği açısından önemle gerekmektedir.

Türkiye’de son dönemde çalışma hayatındaki insan kaynağının kapasitesinin geliştirilmesine yönelik önemli gelişmeler olmuştur. Nitelikli insan kaynağının oluşturulmasına ve tespitine yönelik en önemli gelişmelerden biri de Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) kurulması ve faaliyete geçmesidir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yönetim ve koordinasyonu ile ülkemizde Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulması çerçevesinde toplam 792 mesleğe dair 'Ulusal Meslek Standardı’ ve 467 meslek için Ulusal Yeterlilik yayınlanmış ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bugün itibari ile doğrudan ticaret sektöründe 18 mesleğe ait meslek standardı ve ulusal yeterlilik yayınlanmıştır.

Ülkemizde son yıllarda devletimizin mesleki yeterlilik sistemine verdiği önem ve destek sayesinde hızlı bir gelişme ve yaygınlaşma kaydedilmektedir. Kurulmakta olan mesleki yeterlilik sistemi ile mesleklere yeni girenlerin yanı sıra hali hazırda çalışanların da hayat boyu öğrenme felsefesi doğrultusunda mesleğin niteliksel olarak gelişimine büyük katkılar sağlanmaktadır. Bahse konu, MYK belgeleri Avrupa Birliği EUROPASS sistemi içerisinde de aynı şekilde geçerlilik sahibidir.

Bu bağlamda ticaret meslekleri için getirilmiş düzenlemeler 'Emlak Danışmanları’ ve ‘Motorlu Kara Taşıtları Alım/Satım Danışmanları’ için yönetmelik ile gelen zorunluluk ile bu meslek alanlarında kayıt dışılığın önlenmesi ve bu hizmetlerin yetkin kişiler tarafından verilmesi konusundaki iradeniz takdir ve saygı ile karşılanmaktadır.

Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca hizmet verilmekte olan meslekle ilgili güncel durum şu şekildedir:

Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı

Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Meslekleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacı taşıyan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” 13.02.2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle beraber sektörde pek çok konu, belirli bir düzenleme altına girmiş olacak. Böylece ikinci el motorlu araç satışında yaşanan pek çok olumsuz deneyimin önüne geçilmesi, hizmet kalitesinin ve müşteri memnuniyetinin artırılması ve kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilerek haksız rekabetin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

İş yeri sahipleri faaliyette bulunabilmek için işletme adına "Yetki Belgesi" almak durumundalar. Yetki belgesi alabilmek için de fiziksel şartlarda düzenleme, vergi mükellefi olma, en az lise mezuniyeti ve mesleki yeterlilik belgesi gibi pek çok şartın yerine getirilmesi gerekiyor. Aynı düzenlemeye göre, iş yeri sahipleri Ağustos 2019'a kadar çalışanlarına bu belgeyi almak durumunda. Belgeyi alabilmek için, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının yaptığı sınavda başarılı olmak gerekiyor.

TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş sekiz kuruluş tarafından Türkiye genelinde sınav ve belgelendirme hizmetleri yürütülmektedir. Bu kuruluşlarımız tarafından bugün itibari ile yaklaşık olarak 10.000 üzerinde sektör çalışanımıza ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ verilmiştir. Bu alanda sınava alınan çalışanların ilk sınav haklarındaki ortalama başarı oranları %54 civarındadır.

Motorlu kara taşıtları ile ilgili yönetmelikte herhangi bir muafiyet olmadığı için belgeli insan ve iş yeri sayıları ciddi oranda artmıştır.

MYK sınavları; kalite sistematiği, akreditasyon ve ölçme değerlendirme anlamında Avrupa Birliği standartları çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Diğer kurs ve sertifika programlarından çok farklı, ayrıca niteliksel olarak çok güçlüdür. Bu sebeplerde ötürü MYK belgeleri Avrupa Birliği EUROPASS sistemi içerisinde karşılığı olan belgelerdir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi gerçekten bu işi layıkıyla yapan Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanları ile sektörün gelişimini olumsuz etkileyen kişileri keskin bir şekilde ayrılmasına büyük fayda sağlayacaktır. Kayıtlı oto alım satım danışmanı aracılığıyla gerçekleşmeyen satışların olmamasını bekliyorsak, buna aracılık edecek galericiliğin niteliği ile ilgili objektif bir ölçüm yapmamız gerekiyor. Çok yakında mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerden satışın tamamen engellenmesi sağlanacaktır.

Bir vatandaş olarak bize düşen sorumluluk, mesleki yeterlilik belgesi olmayan satıcılardan canımız ve malımızın güvenliği için uzak durmak ve belgelerini sorgulamaktır.

 

Güncellenme Tarihi : 21.4.2019 17:25

İLGİLİ HABERLER