Ekonomi
  • 28.9.2008 15:21

İKİNCİ EL OTODA BAYRAM BEREKETİ

FATİH KEÇE
ADANA  - Adana'da, Çukurova Üniversitesi Kampusu girişine kurulan ikinci el oto pazarı bir yıldır yaşamadığı hareketliliği yaşadı. Ramazan Bayramı öncesi bu yıl durgunluktan dolayı fiyatların da iyice düşmesini fırsat bilen vatandaşlar ikinci el oto almak için pazara akın etti.
Oto galerici Ali Sait Kaplan, ikinci el pazarının yaz boyunca çok durgun geçtiğini ancak bugünden itibaren bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Ekonomideki durgunluğun ve beklentilerin ikinci el otomobil piyasasını olumsuz yönde etkilediğini belirten Kaplan, "Geçen yıllarda Mart-Nisan aylarında hareketlilik yaşanmaya başlanır, Temmuz-Ağustos aylarında satışlar artardı. Ancak bu yıl tam tersi oldu. Sektör ne canlandı ne hareketlendi. Deyim yerindeyse yaprak bile kımıldamadı. Galerileri bir tarafa bırakın
haftada bir pazarda bile satış yapamaz olduk, adeta sinek avladık" dedi.
Her yıl yaz aylarındaki canlılık nedeniyle fiyatların da arttığını, bu yıl ise ekonomik durgunluk nedeniyle tam tersi bir durum ortaya çıktığına dikkat çeken Kaplan fiyatların geçen yıla göre 2-3 bin YTL aşağıya çekildiğini ancak yine beklenen satışın gerçekleşmediğini söyledi. Kaplan, ikinci elde geçen yıl 7 bin YTL olan 1995 model Renault Broadway otomobillerin 5-6 bin YTL, 19 bin YTL olan 2000 model Opel Astra 1.6'nın 17 bin YTL, 16 bin YTL olan 2002 model Ford Focus'un 14 bin YTL'ye satıldığını
kaydetti.
Arife günü satışların daha iyi olacağını umduğunu belirten Kaplan, "Vatandaşlar hem fiyatlar düştüğü için hem de bayramda akrabalarının yanına otobüsle gitmemek için araba almak istiyor. Bayram sayesinde sektörde bir kıpırdama oldu" dedi.
İkinci el otomobil pazarına gelen 55 yaşındaki Seyfettin Girici ise daha önce arabası olduğunu ancak ekonomik sıkıntılardan dolayı sattığını ancak Ramazan Bayramı'nda ailesiyle birlikte memlekete gitmek için araba almak istediğini söyledi. Girici, "Eşim ve çocuklarla 6 kişi oluyoruz. Bu nedenle otobüsle bayram tatiline gitmek istemiyorum. Hem yorucu hem daha masraflı oluyor. Üstelik ikinci el otomobillerin fiyatı çok düşmüş. Şimdi tam araba alma zamanı" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:52

İLGİLİ HABERLER