Dünya
  • 7.10.2004 00:01

İLK KEZ BİR MÜSLÜMAN, ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMESİ'NDE...

Bosna'da savaş suçu işlemekle itham edilen ilk Müslümanın duruşması, Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde başladı.   37 yaşındaki Nasır Oriç, Srebrenitza'da Boşnak güçlerin eski komutanlarındandı.

Geçmişte eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in koruma görevlisi olarak da görev yapan Oriç, Bosnalı Sırpların kuşatması sırasında kenti savunmuştu.

Nasır Oriç, Sırpların kontrolüne geçmesinden yaklaşık iki ay önce Srebrenitza'dan ayrılmıştı.

Oriç, 1995'teki Srebrenitza katliamı öncesi, Sırpların yaşadığı 50 köyün imhasında sorumluluk sahibi olmak ve Sırpların evlerini terk etmesine yol açmakla suçlanıyor.

Nasır Oriç ise kendisine yönelik tüm suçlamaları reddediyor.

Oriç'in avukatları ise Sırp köylerine yönelik saldırıların, askeri ve stratejik hedefler arasında oldukları için, meşru eylemler olduklarını savunuyor.

Avukatlar ayrıca, o dönemde açlık içindeki Srebrenitza halkına yiyecek ulaştırmak için, söz konusu operasyonların gerekli olduğu görüşünde.

Nasır Oriç'in geçtiğimiz yılın Nisan ayında gözaltına alınması ve mahkemeye teslim edilmesi, Srebrenitza katliamına tanık olan Boşnakların tepkisini çekmişti.

Lahey muhabirimiz Geraldine Coughlan, bazı Boşnaklar Oriç'i 'kahraman' olarak görse de, onu Srebrenitza'da karaborsayla zengin olan bir 'suçlu' olarak görenler de olduğunu belirtiyor.

Bosnalı Sırp güçleri Srebrenitza'da yaklaşık 7000 Müslüman erkeği öldürmüştü.

Bu katliamın, Nasır Oriç'e bağlı birliklerin direnişinin intikamı olarak yapıldığını söyleyenler de var.

BBC Turkish

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:02

İLGİLİ HABERLER