Eğitim
  • 10.12.2005 07:30

İMAM HATİPLİYE ÇİFTE DİPLOMA!..

Kamuran Zeren, Hürriyet - Yeni düzenlemeyle imam hatiplilerin hem imam hatip lisesi, hem de düz lise diploması almalarına olanak sağlanacak. Böylece, meslek lisesi diplomasıyla katsayı sorunu yaşamadan ilahiyat fakültelerine girebilen imam hatiplilere, düz lise diplomasıyla da tüm alanlarda üniversite yolu açılacak.

Ekim ayı başındaki öğrenci nakil ve geçiş yönetmeliği düzenlemesiyle imam hatipliler için, ara sınıfta da düz liseye geçiş hakkı tanınarak üniversitede tercih ettikleri bölümlere girebilmelerinin yolu açılmıştı. Şimdi de Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği sil baştan değiştirilerek mezunlara bu olanak sağlanıyor. İmam hatiplilerle meslek liselileri üniversiteye girişte katsayı farkından kurtaracak değişiklikle 47 maddelik yönetmelik, 54 madde olarak yeniden düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, son şekli verilen yönetmeliği, Avustralya gezisi dönüşünde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın görüşüne sunacak. Yayım tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelikte öngörülen yeni düzenlemelerin uygulanmasına bu öğretim yılında başlanacak.

2’NCİ DİPLOMA

Halen, ilköğretimi bitirenlerin yanısıra düz ve mesleki-teknik liselerde bir süre okuyup ayrılanların kayıt yaptırabildiği açıköğretim lisesine, bu yıldan itibaren, ‘ortaöğretim mezunu’ adı altında düz ve mesleki-teknik liselerden mezun olanlar da, ‘farklı alan’ veya ‘farklı program’ diploması için başvurabilecek.

DÖNEM ŞARTI YOK

Bu başvurularda, dönem şartı aranmayacak. Bu öğrenciler, birbirini takip eden dersleri birlikte alabilecekler. Daha önce öğrenim gördükleri lisede başarılı oldukları ortak alan ve seçmeli derslerden muaf olacaklar. Bu durumda, halen dört yıl okuyup diploma alan imam hatipli, en fazla 2-3 ders alarak, hatta seçtiği alana göre belki de hiç ders almadan düz lise diplomasına hak kazanabilecek.

SÖZEL ALAN GİBİ

Halen imam hatip liselerinde, düz liselerin sözel alanına eşit program uygulanıyor. Buna göre, mesleki eğitimin yanısıra düz lise sözel alana temel olan dersleri de okudukları için ‘Düz lise Sözel alan diploması’ için fark dersi almak zorunda olmayacak imam hatip mezunlarının ‘Düz lise Türkçe-Matematik alanı diploması’ için iki ders almaları yeterli olacak. ÖSS’deki tanımıyla ‘sayısal alan’a denk düz lise ‘Matematik-Fen alanı diploması’ için ise, 3-4 ders almaları gerekecek.

ESKİ MEZUNLAR

Açıköğretim Lisesi’ne, halen bir yükseköğretim kurumunda okuyan, ayrılan veya mezun olanlara da, önceki yıllarda mezun oldukları alan veya programdan farklı alan veya program diploması için başvurma hakkı verildi. Buna göre, katsayı engeli nedeniyle geçmiş yıllarda ilahiyata girmek zorunda kalan imam hatipliler de, açık liseye başvurup istedikleri alana ait düz lise diploması alabilecekler.

3 YILLIK LİSE

Yönetmeliğe eklenen geçici madde uyarınca, lise mezunu olup da alan veya program değiştirmek için açık liseye başvuranlar, bu yıldan 2008-2009 öğretim yılı sonuna kadar, dört yıllık lise yerine üç yıllık lise ders dağıtım çizelgesine tabi olacaklar. Bu hüküm de, imam hatip liselerinden bu yıl yaz döneminde mezun olacaklara, açık liseye başvurmaları halinde, seçecekleri alana göre belki de hiç fark dersi almadan düz lise diploması düzenlenmesi şansı veriyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:29

İLGİLİ HABERLER