Gündem
  • 15.12.2019 14:44

İmamoğlu sırtını sıvazlıyanlardan talimat mı aldı?

KAYNAK : YENİ AKİT

Her fırsatta Kanal İstanbul’u engelleyeceğini belirten İmamoğlu’nun bu aymaz tavrı, “Başını okşayanlardan talimat mı aldı?” sorusunu gündeme getirdi. CHP’li İBB Başkanının işgal kuvvetleri sözcüsü ağzıyla karşı çıktığı Kanal İstanbul Projesi, Montrö Boğazlar Sözleşmesiyle ayağımıza takılan pranganın sökülüp atılması anlamı taşıyor...

Müstemleke bir zihniyetin temsilcisi tavrıyla ‘Kanal İstanbul’u yaptırmam’ diyerek milli iradeyi provoke etmeye çalışan CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, uluslararası sözleşmelerle gasp edilen hakkımızın geri alınmasına da karşı çıkıyor. İmamoğlu’nun Avrupa seyahati sonrası dev projeye karşı cephe alması, ‘başını okşayanlardan’ emir mi aldı yorumlarını da beraberinde getiriyor. Alman Deutsche Bank’tan 110 milyon Euro kredi alan, İngiltere ve Fransa’dan borç para alma noktasında görüşmelerini sürdüren İmamoğlu, sömürgecileri memnun etmek için olağanüstü bir gayret gösteriyor. Başta İngiltere, ABD, İspanya, Almanya ve Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Kanal İstanbul’a karşı. İspanya, Cebelitarık Boğazı’na ve Panama Kanalı'na rakip olacak olan Kanal’ı ‘Çılgınlık’ olarak nitelendirmişti. İspanyol El Pais gazetesinde “Süveyş ve Panama’ya rakip olan yapay bir boğaz” manşeti atılmıştı.

Avrupa Kanal’dan rahatsız

İngiltere’nin en çok okunan gazetesi Financial Times ise Kanal İstanbul Projesiyle birlikte Montrö’nün hiçbir hükmü kalmayacağını belirterek, ‘Kanal İstanbul projesiyle hedeflenen amaç çok basit ve yeni değil. Ankara tüm zorluklara rağmen boğaz trafiğini düzenleyen Montrö Antlaşmasını yeniden müzakere etmeyi umuyor’ değerlendirmesinde bulunmuştu. ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg ise tehditvari bir dil kullanarak, projenin durdurulmasının Türkiye için daha iyi olacağını söylemişti. Almanya ve Yunanistan gibi ülkeler de Kanal İstanbul’un yapılması halinde çıkarlarının zedeleneceğini bildiği için karşı söylemlerde bulunmuşlardı.

İki boğaz var kuruş kazanç yok!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı hadsiz bir üslup kullanan CHP’li İmamoğlu, ülkemiz için kritik önem taşıyan Kanal İstanbul Projesi’ni engelleyeceğini sürekli olarak dillendiriyor. Dünyanın birçok ülkesi sınırları içerisindeki boğazlar sayesinde milyarlarca dolar ek geliri kasasına koyabiliyor. Türkiye ise Marmara ve Çanakkale Boğazlarından geçen on binlerce gemiden tek bir kuruş alamıyor.

‘Boğaz’ sahipleri para basıyor

Avrupa’nın denizci ülkelerinden İspanya, Cebelitarık Boğazı’ndan geçen gemiler sayesinde adeta ihya oluyor. Cebelitarık Boğazı’ndan geçen her gemiden pay alan İspanya, her yıl 9 milyar dolarlık bir kazancı da kasasına koymuş oluyor.

Panama ise aynı adlı Panama Kanalı’ndan dudak uçuklatan bir rakam kazanıyor. Panama gibi küçücük bir ülke bile gemilerden aldığı pay sayesinde 6 milyar dolarlık bir gelir elde ediyor.

Sömürgeci zihniyet engelliyor

Boğazlardan esas geliri ise Mısır elde ediyor. Osmanlı döneminde yapılan Süveyş Kanalı üzerinden yılda 21 milyar dolar kazanç sağlayan Mısır, Osmanlı yöneticilerinin vizyonunun ekmeğini yiyor.

Süveyş Kanalı’nın temelini atan Sokullu Mehmet Paşa’nın izlediği stratejiyi benimseyen Erdoğan’ın Kanal İstanbul Projesi ise dış güçlerin yerli işbirlikçileri tarafından engellenmeye çalışılıyor.

Harun Sekmen  İstanbul

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 15.12.2019 13:40

İLGİLİ HABERLER