Gündem
  • 29.7.2022 14:20

İmamoğlu'nun İBB'ye aldığı Şafak Duran PKK'nın özel kuvvetler militanı çıktı

İBB’de işe giren PKK’lı, uyuyan hücre çıktı! Dağda sözde özel kuvvet eğitimi...

İBB’de işe giren PKK’lı, uyuyan hücre çıktı! Dağda sözde özel kuvvet eğitimi...

Terör örgütü PKK’nın dağ kadrosundan CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Sosyal Hizmet Uzmanlığına transfer olan Şafak Duran hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Elinde Ak-47 marka makineli tüfek ve örgütsel kıyafetlerle poz veren “Diren-Amara” kod isimli Şafak Duran’ın burada örgüte ilk katılım gösteren şahıslara verilen “Şervan eğitimi” mezuniyet törenine katıldığı vurgulandı.

"Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 15 yıla kadar hapsi istenen Şafak Duran'ın örgüt içerisinde görevlendirmesinin özel kuvvet yapılanmasında yapıldığı ortaya çıktı. Savcılık iddianamede, bu hücrelerin örgütten metropol alana geçtikten sonra düzenli bir hayat görüntüsü verdiklerinin dolayısıyla 'uyuyan hücre'lerden biri olduğuna dikkat çekti.

PKK Silahlı Terör Örgütü'nün Kuzey Irak'taki kampında görüntüleri ortaya çıkan CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı Şafak Duran hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. 16 Ocak tarihinde gözaltına alınan ve tutuklanan Duran'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun hazırladığı iddianameyle, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

PKK'NIN SÖZDE ÖZEL KUVVETLERİNDEN ÇIKTI

Savcılık, Duran'ın örgüte ilk katılım gösteren şahıslara verilen "Şervan eğitimi" mezuniyet törenine katıldığını saptarken, şüphelinin görevlendirmesinin ise örgütün sözde özel kuvvet yapılanması içerisinde aktif olarak hücre diye tabir edilen kadroda yapıldığına iddianamede dikkat çekti. Söz konusu hücrelerin, örgütten metropol alana geçtikten sonra düzenli bir hayat görüntüsü verdiklerinin bilinen bir gerçek olduğu vurgulandı. Duran'ın bu doğrultuda örgütün 'uyuyan hücreleri'nden biri olduğu değerlendirildi.

2 İTİRAFÇI TERÖRİST DURAN'I TARİF ETTİ

Hazırlanan iddianamede Duran'a örgüt içerisinde "Diren- Amara" kod isminin verildiği vurgulanırken, şüphelinin örgütün Irak'ın kuzeyindeki kamplarında olduğuna ilişkin tanık ifadeleri dikkat çekti. Bu sözde mezuniyet törenine katılan isimlerden bir tanesi 27 Kasım 2014'te örgütten kaçarak güvenlik birimlerine teslim olan 'Hozan-Serhad' kod C.K. oldu. C.K. ifadesinde, "5 Temmuz 2014 tarihinde örgütsel eğitim aldığım sırada benimle birlikte örgüte yeni katılan ve yeni eğitim alan birisi vardı" dedi. C.K ayrıca, Duran'ın o dönem 20-22 yaşlarında, 1.65 boyunda, 65 kilogram ağırlığında ve Tokatlı olduğunu bildiğini soruşturma makamlarıyla paylaştı. 2014 yılı Kasım ayı içerisinde örgütten kaçarak teslim olan bir diğer isim ise 'Roza- Amed' kod F.Y.'ydi. F.Y. de ifadesinde, "Yeni Şervan eğitiminden hatırladıklarım; Tokatlı, 22 yaşlarında, kilolu, orta" dedi.

GEZME AMACI İLE DİYARBAKIR'A GİTTİK

İstihbarat ve güvenlik birimleri iki ifadede geçen teröristin 'Diren- Amara' kod Şafak Duran olabileceği değerlendirmede bulunarak soruşturma işlemlerine başladı. Duran savcılık ifadesinde, "2012'de Sakarya Üniversitesi'ni kazandım. Yanlış hatırlamıyorsam 2013 ya da 2014'te üniversiteden arkadaşım Baran Kotay ile birlikte Diyarbakır iline gezme amacı ile gittik. O dönem ailevi problemlerinden ötürü Güneydoğu'ya gitmişliğim olmuştu. Bunun haricinde de 1. Sınıfta bahar aylarında Güneydoğu'ya gittim" dedi.

RAPOR GELDİ TUTUKLANDI

Ele geçirilen fotoğrafa ilişkin yapılan incelemeye göre, elinde "Kalaşnikof" olarak bilinen Ak-47 makineli tüfek bulunan bir kişinin, tüfeği namlu kısmından tuttuğu, elinde örgüte ait kimlik ve kamuflajlı bir durumda olduğu ifade edildi. Arka planda ise üst düzey örgüt mensuplarının alkışlar vaziyette ayakta durdukları, ön kısımda bulunan masanın üzerinde örgüte ait bayrağın serili olduğu söz konusu anın örgütsel eğitim süreci sonrası yapılan sözde yemin törenine ait olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

O FOTOĞRAFTAKİLER YÖNETİCİ ÇIKTI

Fotoğrafta yer alan teröristlerin isimleri şu şekilde: "Tutuklu terörist "Özgür-Hunireş" kod Mehmet Hüseyin Öz, 2014'te örgüte katılan halen kırsalda faaliyet gösteren "Zerrin-Dirok" kod Mediha Altun, etkisiz hale getirilen Evin Yiğit, geçtiğimiz 8 Şubat'ta Şırnak Habur Sınır Kapısından güvenlik güçlerine teslim olan ve halen tutuklu bulunan "Devrim-Serhat" kod Osman Aslan ve "Helin-Dersim" kod olarak faaliyet yürütürken 2017'de etkisiz hale getirilen Nurten Kılıçarslan."

Güncellenme Tarihi : 29.7.2022 13:50

İLGİLİ HABERLER