Gündem
  • 18.6.2021 11:12

İmamoğlu'nun suya yüzde 23 zam talebi AK Parti ve MHP'den döndü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSKİ, suya yüzde 23 zam talep etti. AK Parti'den İSKİ'nin talebi sonrası ilk açıklama geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, kasım ayına kadar İstanbul'da suya herhangi bir zam gelmeyeceğini belirtti. Ankara'da da geçtiğimiz hafta suya yüzde 80 zam yapılmıştı.

CHP'li Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki ASKİ'nin suya yüzde 80 oranında zam yapmasının ardından bu kez de CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSKİ suya yüzde 23 zam talep etti. İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İSKİ'nin zam teklifini reddedeceklerini açıkladı.

İSKİ'DEN YÜZDE 23 ZAM TALEBİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su fiyatlarına yüzde 23 zam ile her ay TÜFE oranında artış yapılmasını teklif etti.

İSKİ Olağanüstü Genel Kurulu öncesi meclise gönderilen teklifte, kimyasal girdi maliyetleri ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artışı gerekçe gösterilerek hizmetlerin sürdürülebilmesi için fiyatlarda revize ihtiyacı doğduğu savunuldu.

AK PARTİ'DEN JET AÇIKLAMA: REDDEDECEĞİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, kasım ayına kadar İstanbul'da suya herhangi bir zam gelmeyeceğini belirtti.

Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen grup toplantısı sonrası gazetecilere açıklama yapan Göksu, 15 gün gün önce İSKİ Genel Kurulunda kasım ayında görüşülmesi için aldıkları kararın yine büyükşehir belediyesi tarafından olağanüstü genel kurula getirildiğini söyledi.

İBB'nin tavrını eleştiren Göksu,şöyle devam etti:

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçimden önce suya yüzde 40 indirim sözü verdiğini ve bunu da mecliste kabul ettiklerini hatırlatan Göksu, su zammını reddetmeleri sebebiyle İBB yönetiminin "engelleniyoruz' propagandası" yapacağını söyledi.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun sözünde durması gerektiğini dile getiren Göksu, şöyle konuştu:

"Hani İstanbul'un kaynakları o kadar güçlüydü ki, bu kaynaklarla İstanbul'un bütçesi iki kat artırılabilirdi. Niye arıtamadınız? Hani İstanbul nimetti. İBB Başkanı 'İstanbul nimet nimet' derken İstanbul'da yaşayan vatandaşların cebine gözünü dikmiş. Biz şu anda Türkiye'nin ve dünyanın içinden geçtiği salgın sürecinde su gibi hayati konuların zam kapsamı dışında değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Gerekiyorsa İBB kendi bütçesinden bu kurumlara para aktararak sübvanse edebilir. Şayet Büyükşehir Belediyesi İSKİ'nin bu konuda ihtiyacı var' diyorsa hemen meclise getirsinler, İSKİ'ye yardım etme konusunda biz meclis olarak İBB Başkanına yetkiyi verelim."

İstanbul'da suya zam yok

İSKİ'nin su fiyatlarına yüzde 23 zam yapılmasını öngören teklifi İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla reddedildi.İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ'nin su fiyatlarına yüzde 23'lük zam içeren teklifini oy çokluğu ile reddetti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) Olağanüstü Genel Kurulu, Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde, İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı.

Toplantıda, İSKİ'nin Su Satış ve Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Bedeli Tarife Teklifi görüşüldü. Teklifte su fiyatlarına yüzde 23 zam istendi. Ayrıca her ay su satış birim fiyatlarına aylık açıklanan enflasyon (TÜFE) oranında otomatik zam talep edildi.

Mecliste yapılan tartışmalarda CHP’li üyeler, girdi maliyetlerinin artışını öne sürerek zam yapılmasını talep ederken, AK Partili üyeler de zam görüşmelerinin geçen ay yapılan toplantıda verilen karar doğrultusunda kasım ayında görüşüleceğini belirttiler.

İSKİ'nin Su Satış ve Kullanılmış Suların Uzaklaştırılması Bedeli Tarife Teklifi yapılan müzakerelerin ardından oy çokluğu ile reddedildi.

İSKİ'nin geçen ay yapılan genel kurulunda zam talebi kasım ayında görüşülmek üzere reddedilmişti.

Gündemin bir diğer maddesinde İSKİ'ye ait Sarıyer'deki arsa ve hisselerin satışı da oylama sonucu kabul edilmedi.

Güncellenme Tarihi : 18.6.2021 11:25

İLGİLİ HABERLER