Ekonomi
  • 13.4.2005 19:27

IMF :''DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ BÜYÜME 2005'TE YAVAŞLAYACAK''

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisindeki büyümenin bu yıl yavaşlayarak daha sürdürülebilir bir orana çekileceğini, ancak gelecek yıl yeniden hız kazanacağı tahmininde bulundu.
     Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan ''Dünyanın Ekonomik Görünümü'' raporuna göre, 2003 yılında ve geçen yılın ilk bölümünde yüzde 6 gibi yüksek bir büyüme hızı gösteren dünya ekonomisi, bu yıl biraz yavaşlayarak yüzde 4.3 gibi daha sürdürebilir bir oran tutturacak.
     Küresel ekonomi için ''fazla hızlanma'' riskinden çok yavaşlama risklerinin bulunduğu belirtilen raporda, yükselen petrol fiyatlarının göz ardı edilmemesi gereken bir risk faktörü olduğu vurgulandı.
     ABD faiz oranlarının fazla hızlı yükselmesi durumunda mali piyasalarda daralma riskinin bulunduğu ifade edilen raporda, ABD'nin verdiği rekor düzeydeki cari açığın denetim altında tutulamaması durumunda ABD Dolarının uğrayacağı ani değer kaybının da mali piyasalarda aksaklıklara yol açabileceği kaydedildi.
     Raporda, Avro Kuşağı'nın 2005 yılı ekonomik büyüme hızı için Eylül ayında yapılan yüzde 2.2'lik tahmin yüzde 1.6'ya düşürülürken, bu durumda ekonomiyi canlandımak için Avrupa Merkez Bankası'nın yeni faiz indirimlerine gitmesinin sürpriz olmayacağı ifade edildi.
     Raporda, ABD ekonomisinin büyüme hızı için Eylül ayında yüzde 3.5 olan büyüme tahmini ise hafifçe yukarı çekilerek yüzde 3.6'ya çıkarıldı. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:53

İLGİLİ HABERLER