Ekonomi
  • 18.8.2009 19:50

IMF: "KÜRESEL EKONOMİK İYİLEŞME BAŞLADI"

WASHINGTON - IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, "küresel ekonomik iyileşmenin başladığını" belirtti.
Blanchard, IMF tarafından da kamuoyuna duyurulan makalesinde, krizin "derin yaralar bıraktığını" ve eskiye dönüşün kolay olmayacağını ifade ederek, "bu durumun arz ve talebi yıllar boyunca etkileyeceğini" kaydetti.
Blanchard bu çerçevede, gelecekteki ekonomik çıktı düzeyinin, küresel mali krizin vurmasından önceki seviyesinin altında kalma olasılığının bulunduğunu kaydetti.
ABD'deki tüketimin, bu ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturduğunu belirten Blanchard, bunun dünyadaki toplam talebin de önemli bir kısmını teşkil ettiğini ifade ederek, "ABD hane halkı, bu ülkedeki konut fiyatları ve hisse senetlerindeki düşüşlerden trilyonlarca dolar kaybetmişken, ABD'deki tüketim düzeyi kolay kolay eski haline gelmeyecek" ifadesini kullandı.
Blanchard, Amerikalıların finansal krizle birlikte, belki gerçekleşmeyecek olan ancak gerçekleşirse de yıkım düzeyinde sonuçlara yol açan risklerin peşine takılma konusunda artık daha bilinçli olduğunu kaydetti. Bu nedenle Amerikan tüketicisinin artık muhtemelen, eskisi gibi serbestçe harcama yollarını izlemeyeceğini, bu açıdan hem ABD hem de bu ülkenin ticari partnerlerinin yeni duruma adapte olmaları gerekeceğini ifade eden Blanchard, "yükselen Asya piyasalarına, özellikle de Çin'e, bu anlamda büyük bir rol düşebileceğini" belirtti.
Çin'in varolan dış ticaret fazlasındaki düşüşün talep artışını destekleyebileceğini, bunun ABD ekonomisinin iyileşmesine yardım edeceğini ifade eden Blanchard, "bu da, daha fazla ABD ithalatı, dolayısıyla dünya ekonomisinin iyileşmesine destek demek" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:41

İLGİLİ HABERLER