Gündem
  • 29.1.2009 13:09

IMF'DEN YENİ TALEPLER GELDİ

Başbakan Erdoğan Davos'ta gazetecilerin Türkiye - IMF, Azerbaycan - Ermensitan görüşmelerine ilişkin sorularını cevapladı.

IMF'DEN YENİ TALEPLER GELDİ

Gazze oturumunda ne söyleyeceğimi açıklarsam oturumun anlamı kalmaz. Mayıs ayından itibaren bir süreç devam ediyor. Mayıs, Temmuz'da bu işi bitiremeyiz. Süreç devam etti. Bugüne geldik. Belli maddeler var. Bu maddeler üzerinde çalışmalar bitti. Bazılarında anlaştılar bazılarında anlaşamadılar. Yeni maddeler gelince biz rahatsız olduk. İki madde var ki bunu kabul edemeyiz. IMF Türkiye'yi başka ülkelerle kıyaslayarak yaparsa şartlar değişir. Bu maddeleri açıklamam uygun değil. Biz bu maddeleri kendi içimizde reforme edebiliriz ama onların istediği biçimde bunu halletmemiz mümkün değil. 10 günlük ara verelim dediler. 1 hafta zaman var. Akşam gayet olumlu geçti. Lipsky'nin yaklaşımı olumlu geldi. Bu görüşme yapılınca neticeye göre yeniden değerlendirme yapacağız. Rakam kolay iş. Bu noktada sıkıntı olacağını sanmıyorum.

BÜYÜME HEDEFTİR

Büyümek kesin bir rakam değildir. Büyüme hedeftir. Belirlersiniz yakalayamayabilirsiniz. Enflasyonda diyelim yüzde 5 hedef koymuşuzdur, yüzde 8 yakalamışızdır. Kimse bize maşallah yüzde 8 yakaladınız dedi mi? Büyüme bizim için hedef. Biz bu hedefi yakalamak için çalışacağız. Yeni enstrümanlar yakalamaya çalışacağız. Alışılmış gelir kaynaklarına bağlı kalamayız. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almanın gayretinde olacağız. Özellikle de uluslararası yatırımın Türkiye'ye gelmesinde daha büyük bir performans ortaya koyacağız.

IMF'den gelecek para bizim dış finansman ihtiyacımızı karşılamaya yöneliktir. Kaynak dağıtımını Hazine belirleyecek.

VER KAYBET MANTIĞIYLA BİRŞEY KAZANILMAZ

Erdoğan Türkiye-Ermenistan ilişkileri hakkında soruları da yanıtladı: "Devletler eğer görüşmeleri ortadan kaldırırsa özellikle barış sürecini yakalamak mümkün değil. 40 bin Ermeni vatandaşımız var. Hepsinin beklentisi var. Bir yerde Ermenistan komşu ülkemizdir. Iğdır'dan Kars'tan bakınca Ermenistan'ı görürsünüz. Dünyadan Ermeni Diasporası'nın çalışması var. Biz adımlar atarak çözebiliriz. Çözerken Türkiye olarak "Ver, kaybet" mantığıyla birşey kazanamayız. İki taraflı kazanım olursa güzel olur. Azerbaycan konusu da bizim için önemlidir. Aliyev'le konuştuk. Sarkisyan'la o da görüştü. Bu konuyla ilgili bilgilendirme yaptı. Sarkisyan'la bu konuları konuşacağız. Kaçma mümkün değildir."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 01:44

İLGİLİ HABERLER