Ekonomi
  • 16.10.2008 16:27

İMKB BAŞKANI UYARDI: 'TREN ÇARPMIŞA DÖNEBİLİRİZ'

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Bazı iyileşmeler oluyor ama söz konusu iyileşmeler
kesintisiz devam etmeyecek. Volatilite dönemi devam ediyor. Tünelin sonundaki ışığı öyle kolay kolay göremeyeceğiz gibi geliyor" dedi.

Funds World Turkey 2008 Konferansının son gününde konuşan Erkan, çıkış inişli çıkışlı bir dönemden geçildiğini, Dünya Borsalar Federasyonunun toplantısından yeni döndüğünü ve toplantıda yayınlanan bir bildiride "Ne olursa olsun bu inişli çıkışlı dönemlerde borsalar mutlaka açık kalmalı" görüşünün dile getirildiğini kaydetti.

Erkan, bu dönemlerde hükümetlerin bazı önemli adımlar attığını, çeşitli ülkelerde fon enjeksiyonu yapıldığını anlatarak, şöyle konuştu:

TÜNELİN UCUNDA IŞIK VAR AMA...

"Bazı iyileşmeler oluyor ama söz konusu iyileşmeler kesintisiz devam etmeyecek. Volatilite dönemi devam ediyor. Tünelin sonundaki ışığı öyle kolay kolay göremeyeceğiz gibi geliyor. Tünelin ucunda bir ışık var ama o ışık güneş
ışığı mı yoksa karşıdan gelen trenin ışığı mı belli değil. Çok açık bir biçimde bunun karşıdan gelen trenin ışığı olduğunu gördük. Henüz gün ışığına ulaşmamıza
epey var gibi görünüyor. Artık daha çok düzenleme olacağı, daha çok regülasyon yapılacağı çok açık. Organize piyasaların bu süreci daha rahat atlatacağına
inanıyorum."

Türkiye'de hisse senedi piyasası ve fon sektörünün küçük olduğuna işaret eden Erkan, Türkiye'de kurumsal yatırımcıların sabit gelirli yatırımları tercih ettiğini, hisse senedine yatırım yapmak için pek hevesleri bulunmadığını söyledi.

Hüseyin Erkan, İMKB'deki hisse senedi piyasasının 370 milyar dolarlık bir işlem hacmi olduğunu belirterek, hisse senedi piyasasına yerel yatırımcının oldukça kısıtlı düzeyde katıldığını, 2 bin 500-3 bin kişinin hisse senetlerinin yüzde 60-65'ini elinde bulundurduğunu, yabancı kurumsal yatırımcıların da kote hisselerin yüzde 70'ine sahip olduğunu anlattı.

-İMKB ÖZELLEŞTİRMESİ...-

İMKB'nin özelleştirmeye hazırlandığını hatırlatan Erkan, İMKB gibi az sayıda borsanın kar amacı gütmediğini, dünyada satın alma ve birleşmeler olduğunu, Avrupa'da da birleşmeler göreceklerini ve önümüzdeki dönemde kıtalar
arası birleşmeler olacağını düşündüklerini ifade etti.

Türkiye'de likiditenin çok yüksek olduğunu, İMKB'deki repoda, tahvilde ve hisse senedindeki işlem hacminin 3 trilyon dolar seviyesinde bulunduğunu aktaran Erkan, repo piyasasının inanılmaz bir büyüme elde ettiğini, işlem hacminde geçen yıla göre aşağı yukarı aynı düzeyde bulunulduğunu ve hisse senetlerinin günlük hacminde bir azalma olmadığını söyledi.

Erkan, "Diğer orta ve küçük ölçekli Avrupa borsalarının işlem hacimlerinde yüzde 30-40'lık düşüşler yaşanıyor. İMKB'de bu yaşanmadı. İMKB Ulusal-100 endeksi son 6 yıl içinde 7,6 kat arttı. Dünyadaki trendlerin yansıması nedeniyle bu yıl bir düşüş var" diye konuştu.

İMKB'deki yabancı katılım oranının hala yüksek olduğuna dikkati çeken Erkan, şunları kaydetti:

"En yüksek olduğu dönemde yüzde 72,4'lük bir oran vardı. Şu anda yaklaşık yüzde 69'luk bir oran söz konusu. Bu inanılmaz bir rakam. Belirsizliğin, inişin çıkışın çok olduğu bu dönemde yabancı yatırımcılar Türkiye'de kalmayı
tercih ediyor. Satış yapanlar da var, daha iyi fiyatlarla hisse alanlar da var.

Bu açıdan yabancıların çok işlem yaptığını görüyoruz. Aynı şey Türk yatırımcılar için de geçerli.

Yabancı katılımın halka arzlardaki düzeyinin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Son 3 yıl içinde yapılan halka arzların yaklaşık yüzde 66'lık kısmının yabancı yatırımcılar tarafından olduğunu görüyoruz."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:20

İLGİLİ HABERLER