Gündem
  • 31.8.2013 16:41

İnanılır gibi değil!..

SAKARYA'da kuyumcu Fadıl Uzak'ın, tohumlarını ABD'den getirtip Akyazı İlçesi'ndeki çiftliğinde iki ay önce ektiği dev kabakları bugün kepçe yardımıyla hasat edildi.

 

Akyazı İlçesi'nde yaklaşık 80 dönüm arazisi bulunan, burada 30 dönümüne ceviz fidanı diken, bir bölümünde mısır başta olmak üzere hormonsuz doğal çeşitli sebzeler de yetiştiren Fadık Uzak, burada ayrıca mini bir hayvanat bahçesi de oluşturdu.

Sebze yetiştiriciliğine karşı büyük ilgi duyduğunu söyleyen Fadıl Uzak, geçen yıllarda ABD'de gördüğü dev kabaklardan kendisinin de yetiştirmek istedi. Uzak, araştırmalar yaptıktan sonra 100 dolara aldığı tohumları getirip 2,5 ay kadar önce ektiğini belirtti. Kabakları ektiği toprağı yarasa ve güvercin gübresi ile güçlendirdiğini, başka bir katkı maddesi vermediklerini anlatan Fadıl Uzak, yetiştirdiği en büyük kabağın ağırlığının bir ay kadar önce 350 kilo dolayındayden, şimdi 500 kiloyu aştığını anlattı.

Kabağı ile de ünlü Adapazarı'nda yetişen kabakların daha küçük fakat çok lezzetli olduğunu, bu dev kabakların lezzetsiz ve tadının değişik olduğunu söyleyen Fadıl Uzak, 8-10 kişinin yardımıyla yerinden oynatılarak altına kuşak geçirilip kepçeyle kaldırılarak kamyonetle yüklenen kabakların sergileneceğini söyledi.

En büyük kabağın Tuna Tan Tesisleri'nde, ağırlıkları 200-350 kilo arasında değişen diğer 14 kabağın da ildeki bazı AVM'lerde teşhir edileceğini, ayrıca yakında Adapazarı'nda düzenlenecek Kabak Festivali'nde de isteyenlerin bunları görme fırsatı bulacağını söyledi.

HEDEFİ; 600 KİLOYU AŞMAK

Önümüzdeki yıl yine bu kabaklardan ekeceğini söyleyen Fadıl Uzak, şöyle konuştu:

"Aslında bu yıl biraz acemiliğimize geldi. Altlarına, doğal yuvarlak şekillerini koruyabilmesi için ızgara koymamız gerekiyordu. Bunu yapmadığımız için toprağa oturan tarafları düzleşti. Birkaç tanesi de bu yüzden çürüdü. Bu çok emek isteyen bir iş olmasına rağmen çok keyif verici. Önümüzdeki yıl hedefim 600 kilonun üzerine çıkmak." 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:22

İLGİLİ HABERLER