Asayiş
  • 23.3.2020 12:10

İnfaz düzenlemesi ile en az 50 bin kişi tahliye olacak

Uzun süredir gündemde olan ceza infaz düzenlemesi, halkın deyimiyle af yasası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıya çıkacak. Yargı paketi içinde yer alan af yasasına göre en az 50 bin mahkum taliye olacak.

TBMM'ye sunulacak af paketinin yasalaşması ile ilgili süreci yazan Sözcü yazarı Deniz Zeyrek 50 bin kişinin tahliyesinin önünün açılacağını belirtti.

Deniz Zeyrek uzlaşma sağlanırsa Yargı Reformu kapsamında TBMM'ye sunulacak paket ile binlerce kişinin tahliyesinin önünün açılacağını ifade etti.Konuya ilişkin yetkililerde görüşme yaptığını söyleyen Zeyrek taslakların “kalıcı” ve “geçici”düzenlemeleri içerdiğini belirtti.

EN AZ 50 BİN TAHLİYE

Türkiye, korona kapsamında cezaevlerindeki yaklaşık 300 bin kişinin durumunu da konuşmaya başladı.

Şu ana dek AK Parti ve MHP tarafından gündeme getirilen infaz indirimi taslaklarının bir bölümüne muhalefet de olumlu bakıyor. Uzlaşma sağlanırsa Yargı Reformu kapsamında TBMM'ye sunulacak paket, yasalaştığında en az 50 bin kişinin cezaevlerinden tahliyesinin önünü açacak.

Konuyla ilgili yetkililerle yaptığım görüşmelerde elde ettiğim bilgiye göre taslaklar “kalıcı” ve “geçici”düzenlemeler içeriyor.

KALICI DÜZENLEMELERLE İNFAZ SÜRESİ DÜŞECEK

MHP ve AK Parti'den Adalet Bakanlığı'na ulaştırılan taslaklarda, geçici maddelerin hangi tarihten önce işlenen suçlar için geçerli olacağı belirtilmemiş. Buna karşın, gazeteci Muharrem Sarıkaya iki partinin 1 Mart 2020 tarihinde uzlaştığını yazdı. Eğer bu tarihte anlaşılmış ise yasa kabul edildiğinde 1 Mart 2020'den sonra işlenecek suçlarda cezaların yarısı infaz edilecek. Bu oran hali hazırda “üçte iki” idi. Daha net anlaşılması için, mevcutta üç yılceza alan şahıs iki yıl yatıyordu, taslağa göre artık 18 ay yatacak. Böyle bir düzenleme yapılırsa, gelecek bir yıl içinde yaklaşık 30 bin kişi bu düzenleme sayesinde erken tahliye olabilecek.

Diğer taraftan terör suçları dışındaki bazı suçlarda ceza infaz oranı “dörtte üç” idi. Kalıcı düzenleme alternatiflerinden biri bu oranın da “üçte iki” olması. Bu düzenleme de yapılırsa bir yıl içinde bu haktan faydalanacak insanların sayısı 20 binartacak.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2020 12:05

İLGİLİ HABERLER