Dünya
  • 17.9.2013 01:53

İngiltere'de 'peçe' tartışması

İngiliz mahkemesi, peçeli Müslüman bir kadının ifade verirken peçesini çıkarması gerektiğine hükmetti.

Blackfriars Kraliyet Mahkemesi bugün, peçeli bir Müslüman kadının ifadesi sırasında kimliğinin onaylanması ve tanıklığının kabulü için yüzünü açma talebini reddetmesinin ardından, kadının mahkeme salonunda peçesiyle oturabileceğini ancak ifade veremeyeceğini bildirdi.

Davaya bakan yargıç Peter Murphy, "Zanlı, duruşma boyunca peçe giymekte özgürdür. Ancak ifade verirken peçesini çıkarmalıdır" dedi.

Bir görgü tanığını tehdit etmekle suçlanan ve suçsuz olduğunu savunan 21 yaşındaki Müslüman kadın geçen hafta ifade vermeden önce ayrı bir odada kadın polis memuruna yüzünü göstermiş ve kimliği onaylanmıştı.

Yargıç Murphy, kadının kimliğinin onaylanması ve tanıklığının kabulü için duruşma sırasında yüzünü açması gerektiğini savunmuştu. Ancak kadının avukatı Susan Meek, bunun insan haklarına ve İngiltere'de inançlara ilişkin kıyafetlere gösterilen anlayışa aykırı olduğunu söylemişti.

Bu arada İçişleri Bakanı Yardımcısı Jeremy Browne, konunun parlamentoda tartışılmasını önerdi. İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg de peçenin okullarda ve havaalanı güvenliği çerçevesinde giyilmesini uygun bulmadığını ancak kimsenin kıyafetine karışılmaması gerektiğini ifade etti.  

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:00

İLGİLİ HABERLER