Dünya
  • 23.7.2019 17:12

İngiltere'nin yeni başbakanı Johnson oldu

Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve İngiltere'nin başbakanı Boris Johnson oldu.

Muhafazakar Parti'nin yeni lideri, İngiltere'nin yeni başbakanı, Boris Johnsonseçildi.

Johnson, 2016-2018 yıllarında ülkenin Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Ancak 'sert Brexit destekçisi' olarak bilinen Johnson, May'in politikalarını beğenmeyerek 9 Temmuz 2018'de istifa etmişti.

Johnson'ın koltuğa oturduktan sonraki ilk hedefinin ise 31 Ekim'de İngiltere'yi AB'den ayrılmasını gerçekleştirmek olduğu ifade ediliyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Theresa May yarın Avam Kamarası'ndaki oturum sonrası istifasını Kraliçe 2. Elizabeth'e verecek.

93 yaşındaki Kraliçe, daha sonra Boris Johnson'ı Buckingham Sarayı'na çağıracak ve onu hükümeti kurmakla görevlendirecek.

Johnson daha sonra bakanlarını seçmeye başlayacak ve İngiltere'nin nükleer silahlarının şifrelerini öğrenecek.

BORIS JOHNSON KİMDİR

Johnson: İngiltere 31 Ekim'de gerekirse anlaşma olmadan AB'den ayrılacak

Boris Johnson İngiltere'nin 31 Ekim'de, gerekirse anlaşma olmadan, Avrupa Birliği'nden çıkmasında kararlı olduğunu söylüyor.

Johnson tüm bakanlarının baştan bu politikayı kabul etmeleri gerektiğini de belirtiyor.

İstifa ettiler

Maliye Bakanı Philip Hammond, Adalet Bakanı David Gauke ve UIuslararası Kalkınma Bakanı Rory Stewart daha önce bu politikayı destekleyemeyeceklerini vurgulayarak, Johnson'ın seçilmesi halinde istifa edeceklerini açıklamışlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson'ı Twitter üzerinden attığı bir mesajla tebrik etti. Erdoğan paylaşımında "Birleşik Krallık'ın 77. Başbakanı olan Boris Johnson'ı tebrik ediyor, kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Bu yeni dönemde Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

ABD ve İran'dan tebrik

Boris Johnson’ı ilk tebrik eden isimlerden birisi de ABD Başkanı Donald Trump oldu. Trump Twitter'daki mesajında "İngiltere'nin yeni başbakanı olacak Boris Johnson'ı tebrik ederim. O harika olacak" dedi.

İran’ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Johnson’ı tebrik etti. Zarif, tebrik mesajında iki ülke arasında yaşanan tanker krizine de değindi. Zarif mesajında "Eski mevkidaşım Boris Johnson’ı tebrik ediyorum. İran bir mücadeleye girmek istemiyor ancak Basra Körfezi’nde 1500 millik sahilimiz var. Burası bizim bölgemiz ve onu sonuna kadar koruyacağız” mesajını paylaştı.

Güncellenme Tarihi : 23.7.2019 16:15

İLGİLİ HABERLER