Bilim
  • 26.4.2019 13:09

İnsan beyni artık kontrol edilebilecek

ABD'li bir şirket, insan beyni ve bilgisayar arasındaki yüksek bant genişliği’ ile ilgili bağlantıya dayanan bir teknoloji açıklandı. Elon Musk, bu teknolojinin, insanların yapay zeka ile etkin bir şekilde bütünleşmesine izin vereceğini açıkça belirtti.

Fransız dergisi Xpress, ‘New Orleans' şirketinin, insan beynini bilgisayarlara bağlamak için arayüz kurmak isteğini içeren bir rapor hazırladığını duyurdu. Fazla ayrıntı içermeyen bu rapor, Güney Afrika kökenli Amerikan milyarder Elon Mask'e de gösterildi.

Çalışma gizlilik içinde yürütülüyor

Dergi; 2016 yılında NewLink adlı şirketin kurulduğunu söyledi. Bu şirket, insan beyninin performansını artıracak bir ekipman geliştirmeyi hedefliyor. Ancak bu faaliyetleri, katı bir gizlilik içinde sürdürüyor ve faaliyetler hakkında çok az şey biliniyor.

Şirketin web sitesinde; ‘beyin ve bilgisayar arasındaki yüksek bant genişliği' ile ilgili bağlantıya dayanan bir teknoloji açıklandı. Geçen yıl boyunca Elon Musk, bu teknolojinin, insanların yapay zeka ile etkin bir şekilde bütünleşmesine izin vereceğini açıkça belirtti.

Teknoloji, beyinde esnek bir devre enjekte etme sürecine değinen Nature Nanotechnology dergisinde yayınlanan bir makalede ana hatlarıyla belirtildi. Harvard Üniversitesi'nde araştırma yapan araştırmacı Charles Lepper, “Elektronik devreler ile sinir devreleri arasındaki herhangi bir farkı bulanıklaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Elon Musk uyardı

2016 yılında düzenlenen bir konferansta Elon Musk, yapay zeka sebebiyle insanların yakında hayvanlar gibi olacağı konusunda uyardı. Musk, yapay zekaya maruz kalmamak için tek yolun biyolojik zekayı, makinelerle birleştirmek olduğuna inanıyor gibi görünüyor.

Yapay zeka sadece belirli görevleri insanlardan daha hızlı ve etkin bir şekilde yapmıyor. Aynı zamanda diğer cihazlarla da hızlı bir şekilde iletişim kurabiliyor. Bilgisayarlar birbirlerine insanlardan daha hızlı bağlanırlar ve bu da zeka üstünlüklerini artırır.

Eilon Mask'e göre, beyin ile doğrudan etkileşime giren sinir dokusu, kullanıcıların fikirlerini geniş bir frekans aralığında bilgisayar üzerinden iletmelerini sağlayacaktır. Bununla birlikte, bazı uzmanlar bu teknolojinin insan beyninin gücünü büyük ölçüde artırabileceğini kabul etmelerine rağmen aynı zamanda korsanlık tehlikeleri konusunda uyardıklarını ve bu yüzden şüpheci kaldıklarını söylediler.

İnsanların kararlarını doğrudan etkileyebiliyor

Bir uzman, "Teknolojik gelişmeler, insanların zihinsel karmaşıklıklarının deşifre edilebileceği bir dünyanın önünü açıyor ve insanların niyetlerini, duygularını ve hatta kararlarını doğrudan manipüle etmek için bir fırsat oluşturabiliyor." Bu uzmanlara göre, farklı sinir teknolojisi uygulamalarının potansiyel sağlık ve sosyal faydaları çok olabilir. Onlardan yararlanmak için önce bu yeni gelişmeleri insanlığa saygı göstermek ve korumak ve insanlığa yalnızca en iyi şekilde sunmamızı sağlamak için yönlendirmeliyiz

Güncellenme Tarihi : 26.4.2019 15:20

İLGİLİ HABERLER