Yaşam
  • 24.3.2019 01:19

İnsanlara saksağan saldırıları

Güz mevsimini karşıladığımız bu haftalarda Avustralya kıtası ise ilkbaharını yaşıyor. Biz silahların, bombaların susmadığı bir gündemin içindeyken Avustralyalıların gündeminde ise ‘saksağan saldırıları’ var. Fakat onlar bu duruma alışık ve gelişen teknoloji sayesinde de birbirlerini uyarıyorlar…

saksağan3 Avustralya’da ‘Saksağanların Saldırı Sezonu’ Başladı

Kuzey Yarımküre’de güz mevsini karşıladığımız Eylül ayının ilk günlerinde Güney Yarımküre’de yer alan Avustralya ise ilkbaharını karşılıyor. İlkbahar başlangıcı birçok kuş gibi saksağanlar için de kuluçka döneminin başlangıcı demek. Kabul edelim ki saksağanlar üreme dönemlerinde biraz hırçın oluyorlar.

saksağan4 Avustralya’da ‘Saksağanların Saldırı Sezonu’ Başladı

Avustralya’da her Eylül ayının başlangıcı ülkenin birçok yerinde de saksağanların insanlara karşı sorti yaptığı günlere denk geliyor. Üreme dönemindeki saksağanlar, yuvalarının yakınlarından geçen insanlara karşı yavrularını koruma iç güdüsüyle saldırgan hareketlerde bulunabiliyorlar. Avustralyalılar da bu duruma çoktan alışmışlar.

saksağan5 Avustralya’da ‘Saksağanların Saldırı Sezonu’ Başladı

Avustralyalılar, sosyal medyada #swoopingseason hashtagiyle paylaşımlarda bulunarak birbirlerini ‘saksağan saldırıları’na karşı uyardı. Hatta saksağanların saldırısına uğrayanlar internette harita üzerinde bölgeleri işaretleyerek bu bölgelerde özellikle dikkatli olunulması çağrısında bulundu. Saksağanların sortilerine maruz kalanlar fotoğraf ve videolarını #swoopingreason etiketiyle paylaştı.

magpie attack ile ilgili görsel sonucu

Ä°lgili resim

Ä°lgili resim

magpie attack ile ilgili görsel sonucu

Ä°lgili resim

Avustralya Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Birimi’nden Lawrance Orel da saksağanların üreme dönemine girdiğini ve bu dönemde yuvaların yakınından geçerken insanların dikkatli davranması gerektiğini belirtti. Orel, saksağanların Avustralya doğal hayatının önemli bir parçası olduğu ve insanların üreme dönemlerinde bu güzel kuşlara karşı dikkatli ve sabırlı davranması çağrısında bulundu. Altı hafta boyunca saksağanların yuvalarının 100 metre kadar yakınından geçmemelerini, olası saldırılara maruz kalmamak için de uyarı tabelalarındaki maddelere dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2019 01:29

İLGİLİ HABERLER