Bilim
  • 21.7.2009 00:00

İNTERNETİN HIZI 60 KAT ARTACAK!..

Türkiye’de, 30 Temmuzda hizmete girecek Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) teknolojisine sahip yaklaşık 4 milyon cep telefonu kullanılıyor.


AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan, Mobil İletişim
Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu üyesi Caner Özgül, Türkiye’de 30 Temmuzda hizmete girecek 3G teknolojisine sahip cep telefonu satışlarında herhangi bir artış yaşanmadığını, satışların eski seyrinde olduğunu belirtti.


Piyasaya arz edilmiş cihazların ortalama yüzde 25’inin 3G’yi desteklediğini anlatan Özgül, bunların tamamının orta ve üst segmentteki cihazlar olduğunu, henüz alt segmentte 3G’yi destekleyen düşük fiyatlı cihaz bulunmadığını ve kısa zamanda da olmasını beklemediklerini söyledi. Kullanıcıların en az yarısının henüz 3G sistemiyle ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olmadığını anlatan Özgül, şunları söyledi:


“Bilgi sahibi olanların ise önemli kısmı 3G’li cep telefonunun sadece görüntülü konuşma için kullanılacağını biliyor veya sanıyor. 3G’nin hizmete girmesiyle cep telefonunda satışların 3G’li olanlara kayacağını tahmin ediyoruz. Cihaz fiyatları da belirleyici olacaktır. 3G’li cep telefonu satışlarında gerçek anlamda artışın 2010’da yaşanacağını söyleyebiliriz. 3G’yi destekleyen cihaz kullanımında operatörlerin bu konuda yapacakları servislerin çeşitliliği ve düzenlemeye başladıkları 3G’li cihaz kampanyaları da önemli rol oynayacaktır.”

İNTERNET HIZINI 20-60 KAT ARTIRACAK

Özgül, Türkiye’de 3G’li cep telefonu sayısının 4 milyona yaklaştığını bildirerek, 3G teknolojisinin en çok merak edilen özelliklerinin başında görüntülü telefon görüşmesi imkanının geldiğini, bu sayede pek çok görüşmenin görüntü ile desteklenebileceğini vurguladı.


3G’nin hizmete girmesiyle cep telefonlarındaki internet hızının 20-60 kat artacağını kaydeden Özgül, 3G ile internette rahatlıkla dolaşılabileceğini ve rahatlıkla yüksek hızda ve kalitede video izlenebileceğini anlattı.


Özgül, 3G’nin getireceği yenilikleri şöyle özetledi:


“3G ile tüm bankacılık işlemleri daha hızlı şekilde, şubeye gitmeden, hatta bilgisayara ihtiyaç duyulmadan yapılabilecek. İnternet hızının artmasıyla her zaman ve anında dünyadan haberimiz olacak, tüm medya servislerinin online içeriğine ulaşabileceğiz. Sevdiğiniz online oyunları dilediğiniz zaman interaktif bir şekilde oynayabilecek, dostlarınızla popüler sohbet programlarıyla görüşebileceksiniz. Bu sayede nerede olursanız olun merakla takip ettiğiniz televizyon dizilerini ya da heyecanla beklediğiniz maçları kaçırmadan cep telefonunuzdan seyredebileceksiniz.
Özellikle haberciler, 3G’nin hızlı bağlantı ağı sayesinde çektikleri video ve resimleri en hızlı şekilde haber merkezlerine ulaştırabilecek. İnternetten alışveriş, uzaktan online eğitim, rezervasyon, check-in cep telefonundan gerçekleştirilebilecek. Maliyetinden dolayı çok kişi tarafından kullanılamayan GPRS tarifelerine göre veri indirme hızı artacak ve maliyet azalacak.”

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER