Ekonomi
  • 25.9.2021 13:08

İnternette Güvenli Alışveriş Yapmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

İnternetten alışveriş yapmak günümüzde her ne kadar sıkça kullanılsa da hala güvenlik noktasında birçok açık barındırmaktadır. Ortalama 20 yıllık bir geçmişe sahip olan e-ticaret dünyasında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta dışında herhangi bir sakınca barındırmaz.

Modern alışveriş sisteminde internetten alışveriş yapabilmek için kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi sisteme girmeniz gerekir. Bu nedenle doğru bilgilenme, bilinçli olma ve güvenilir sitelerden alışveriş yapmanız sizi konforlu ve sıkıntısız bir deneyim yaşatacaktır.

Gelişigüzel sitelerden alışveriş yapmak isteyen bireylerin genel olarak sıklıkla karşılaştığı sorunlar; kredi kartı bilgilerinin tanımadığı / kötü niyetli kişilerin eline geçmesi, dolandırılma, ürün kalitesi vaadi ile uyuşmaması vb. gibi yaşanan sıkıntılarda maalesef ki ürünü iade etmek veya değiştirmek istediğinizde de pek mümkün olmuyor.

Güvenli Alışveriş Deneyimi Nasıl Yaşanır?

VPN kullanın: İnternetten alışveriş yapmak için birkaç kişinin bile açık olduğu Wi-Fi bağlantılarını kullanmamaya özen gösterin. Evinizin sabit internetine ya da mobil verinize bağlı değilseniz ve alışveriş yapmak istiyorsanız mutlaka en iyi VPN uygulamalarından birisini kullanın. Özellikle çoklu kişilerin girdiği Wi-Fi ağına bağlantı sağlanacaksa günümüz şartlarında bunca dolandırılma imkanı varken oldukça riskli bir işlem olacaktır

Sitenin adını ve itibarını kontrol edin: Bazı siteler vardır hepimizin adını bildiği, yakınlarımızın alışveriş yaptığı ya da televizyonlarda reklamlarını gördüğümüz. Tabii ki sadece bunlar yetmez lakin yine de bir güven kazandırır. Ne kadar bilinirlik o kadar güven diyoruz biz bu işe!

Sitenin sertifikalarını kontrol edin: İnternetten alışveriş yaparken güvenli alışveriş deneyimi yaşamak istiyorsanız mutlaka sitenin SSL sertifikasına sahip olması gerekir. Bu sertifikanın özelliği ise, kredi kartı bilgileriniz özel bir şifreleme yöntemi ile doğrudan bankanıza aktarılır ve asla üçüncü kişilerin eline geçmez. Bu sertifikanın olup olmadığını anlayabilmek adına kullandığınız alışveriş sitesinin ödeme sayfasına geldiğinizde adres çubuğunun sağ tarafında kilit ikonu bulunur. Bu ikon varsa bu site güvenlidir! HTTPS ile başlayan siteler, internet ile cihazınız arasındaki bağlantının güvenli olduğunu belirtir. Sizin siteye gönderdiğiniz her türlü bilgiler, siteye şifrelenerek ulaşır.

VirusTotal ile siteyi taratın: VirusTotal, herhangi bir program kurmaya ihtiyaç duymadan, bünyesindeki birçok antivirüs programı servisi ile siteleri veya dosyaları tarayarak, tarattığınız site veya dosyaların güvenli olup olmadıklarını sizin için ücretsiz olarak kontrol eder.

Güvenli alışveriş deneyimi yaşamak isteyen tüm bireylerin bu noktalara dikkat ettiği takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmadan gönül rahatlığı ile alışveriş yapacaklardır. Bu bilgilere ek olarak banka kartı ya da kredi kartı kullanmak yerine sanal kart kullanmanız elbette ki riski azaltacak ve sizin belirlediğiniz tutar kadarında yapacağınız alışveriş sayesinde dolandırılma riskini de en minimum seviyeye indirgeyecektir.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2021 13:09

İLGİLİ HABERLER