Asayiş
  • 1.8.2008 04:49

İNTERNETTEKİ KEY TUZAKLARINA DİKKAT!..

KEY ödemelerini alabilmek için 8.5 milyon çalışan Ziraat Bankası şubelerinin önünde kuyruklar oluştururken bazı fırsatçılar da internet üzerinden halkı dolandırmaya çalışıyor.Dolandırıcılar vatandaşın Konut Edindirme Yardımı (KEY) parasına da göz dikti. Halkı dolandırmaya kalkan sahtekarlar, hazırladıkları büyük harf karakteri ile yazılı HTTP://WWW.KEYODEME LERl.COM/ isimli internet sitesi üzerinden çalışanların kişisel bilgilerine ulaşmaya çalışıyor.

KEY ödemesi alacak vatandaşlara elektronik posta göndererek, ödemelerle ilgili bilgi ve daha erken alma imkanı sunduklarını ileri süren dolandırıcılar, bu işlemi gerçekleştirmek için kendi hazırladıkları bilgisayar programının indirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Dolandırıcıların elektronik postasında şu ifadeler bulunuyor: "KEY ödemeleriyle ilgili açılan sitemizde meydana gelen aşırı yoğunluk sebebiyle meydana gelen kilitlenme dolayısı ile vatandaşlarımızdan gelen şikayetler doğrultusunda hazırlamış olduğumuz program sayesinde KEY ödemeniz ile ilgili bilgilere anında ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu program sayesinde

ACİLİ- YET BAŞVURUSUNDA bulunan vatandaşlarımıza yapılacak olan ödemeler (kısıtlı kontenjan) daha yakın bir tarihe alınacaktır. Programı indirmek için burayı tıklayınız."

DOLANDIRICILIK RAPORU

Bilişim Suçları Mücadele ve Mağdurları Derneği, hazırladığı raporla KEY ödemeleriyle ilgili dolandırıcılık olaylarına karşı halkı uyardı. Raporda, "Hak sahiplerinin T.C. kimlik bilgileri, kurum sicil numaraları ve alacakları miktarları içeren bu listelerin sorgulama tekniği ile olduğu gibi, toplu indirilebilir şekilde de ilan edilmesi yetkisiz kişilerin bu bilgileri edinme ve çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ile kendi yararlarına kullanmaları olasılığını doğurmuştur" denildi.

BELGELER SEKA’YA GÖNDERiLMiŞ BELGELER SEKA’YA GÖNDERiLMiŞ

KEY parası almaya hak kazanan ancak, ödemelere ilişkin listelerde yer almayan vatandaşların bir bölümünün, ''bankalardaki işlemlere ilişkin evrakıın 10 yıl korunduktan sonra imha edilebileceği'' uygulamasının kurbanı olduğu belirlendi.

Personel adına 1987-1995 döneminde KEY için yatırılan paraların listesini doğrudan Emlak Bankası'na gönderen kurumların belgeleri, 10 yıllık saklama süresinin sonunda SEKA'ya gönderilince, bu kurumlarda çalışanlara ilişkin bilgilerin bir bölümü KEY listelerinde yer alamadı. Bu durumdan etkilenenlerin başında da Ziraat Bankası çalışanlarının geldiği ortaya çıktı. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Ziraat Bankası çalışanlarının bazılarının listede hiç yer almadığını veya eksik bildirimlerle yer aldığını belirterek, bildirilen listeler dışında 3 milyon adet hatalı işlem tespit edildiğini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:25

İLGİLİ HABERLER