Medya
  • 8.8.2009 00:16

İNTERNETTEN BEDAVA GAZETE OKUMA DÖNEMİ SONA ERİYOR!.

Birçok televizyon kanalı ile gazetenin sahibi olan Murdoch'un bu açıklaması yazılı basının son günlerde içinde bulunduğu ekonomik krizi de aşması yönünde uzun süredir tartıştığı bir konuydu.



Murdoch'ın başında olduğu dünyanın en büyük medya imparatorluklarından biri olan News Corporation, yıllık 3,4 milyar dolar net zarar ettiğini açıkladı. News Corporation bir önceki yıl ise 5,4 milyar dolar net kar ilan etmişti. Bunun ışığında Murdoch, basın sektörünü silkeleyecek bir adım atma taahhüdünde bulundu.

Murdoch, Amerika'da New York Post, Wall Street Jorunal ile İngiltere'de Times, Sun ve News of the World gibi dünyanın farklı ülkelerinde birçok gazetelerin sahibi. Murdoch, internet sayfalarındaki haberlerin gelecek yaz itibarıyla bedava okunmasına son verileceğini, her haber başına belli bir ücret talep edileceğini söyledi. Medya imparatoru Murdoch, bedava internet haberleri döneminin kapandığını ilan ederek, bu yönde karar aşamasında olan New York Times, Washington Post gibi gazetelerin de önünü açmış oldu.

"Kaliteli gazetecilik yapmak ucuz bir şey değil" diye konuşan Murdoch, dijital yeniliklerin dağıtım açısından yepyeni ve ucuz olanaklar sunduğunu ancak içeriğin yine de maliyetli olduğunu ifade etti.

Avustralya doğumlu Murdoch dünya genelinde birçok gazete ve televizyon kanalının yönetimini elinde bulunduruyor. Türkiye'de de Amerika'da olduğu gibi Fox televizyon kanalının sahibi olan Murdoch'un açıklaması şimdi mali krizde olan Boston Globe gibi birçok gazeteye can simidi olacağı tahminlerinin yapılmasına neden oldu. İnternet gazeteciliğin son yıllarda yazılı basını başta reklam alanında olmak üzere geçmesi nedeniyle Amerika'da Denver, Seattle, Chicago ve Los Angeles'da birçok gazete iflaslarını açıklamıştı.

İflas açıklayan gazeteler içinde dünya çapında üne sahip olan Los Angeles Times, Chicago Tribune gibi gazetelerde bulunuyor. Dünyanın en saygın gazetelerinden olan New York Times'da 400 milyon dolardan fazla olan borcunu kapatabilmek ve yayın hayatına devam edebilmek için geçtiğimiz aralık ayında Meksika'nın en zengin işadamı olan Carlos Slim'den 220 milyon dolar gibi borç alarak açığını kapatmaya çalışmıştı.

Bugün Murdoc'un sahibi olduğu gazeteler içinde internet üzerinden haberler için ücret eden tek gazete Wall Street Journal. İngiltere'de de Observer kapanma yolunda. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın da durgunluk nedeniyle küçülmesinin söz konusu olduğu da açıklandı. Guardian Medya Grubu'nun, Pazar günleri yayımlanan Observer Sunday'i kapatmayı düşündüğü yönünde bir takım söylentiler dönmeye başladı.

Grubun yöneticileri, çalışanlarına yolladıkları mektupta, stratejik bir değerlendirme yaptıklarını ve sonucun ne olacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu dile getirdi. Guardian yöneticisi Carolyn McCall'ın çalışanlara gönderdiği elektronik postada, "Ekonomi düzelince, bir ölçüde reklam gelirlerimiz de artacak. Ancak yapısal değişiklikler nedeniyle, bu gelirler geçmişteki seviyelerinde olmayacak. Bu da, kaçınılmaz olarak, daha küçük bir organizasyona dönüşeceğimiz anlamına geliyor" dediği öğrenildi.

Dünyanın en eski Pazar gazetesi olan Observer'ın ilk baskısı 1791 yılında yapılmıştı. Guardian Medya Grubu, 2008-2009 mali yılında 89,8 milyon sterlin vergi öncesi zararı olduğunu açıklamıştı. Grup, bir önceki mali yılda 306,4 milyon sterlin kar açıklamıştı.

HABER BAŞINA İNTERNETTEN PARA TALEBİ DE RİSKLİ

İletişimin korkunç derecede ilerlediği ve artık cep telefonlarından dahi son dakika haberlerine rahatça ulaşılabildiği bir ortam da gazetelerin elektronik ortamda yayınları için para talep etmesi de kimi uzmanlara göre büyük risk ifade ediyor. Reklam gelirinin elektronik ortamda internet sayfaları için hala çok düşük olması ve gazetelerin haberleri için para talep etmesinin tıklanma oranlarını da düşüreceği tahmin ediliyor. Gazetelerin internet üzerinde paralı olması durumunda tıklama oranını da düşüreceğinden reklam gelirlerini de azaltacağı düşünülüyor. Zira internet üzerinde reklam fiyatını belirleyen en önemli etken tıklanma sayısı yani gazetenin web sayfasını ziyaret eden okur oranı.

Murdoch, bu yıl zarar ettiklerini ancak tedbir almadıkları takdirde asıl felaketin daha ileriki dönemlerde yaşayacaklarını da belirterek, dünya genelinde yazılı medyanın internet karşısında yaşadığı sıkıntıyı da ifade etmiş oldu.

Gazeteleri iletişim açığında ayakta tutacak en önemli etkenin özel haber olduğu şüphe götürmez iken bunun hem çalışan hem de haber maliyeti noktasında her kurum için ciddi yekun teşkil ediyor. Özel haberin de kendine has özel harcamaları olurken, petrol, demir, kağıt gibi temel maddelerin her geçen yıl daha da değerlenmesi gazete maliyetlerini de olumsuz olarak etkiliyor.

Murdoch'un sahibi olduğu News Co. bu sonbaharda internet üzerinden haberlerin paralı olması yönündeki kararın daha da netleştirileceği ve detayların kamuoyuna açıklanacağını da duyurdu. Henüz internet üzerinden sayfa başına mı yoksa haber sayısına göre mi okurdan para isteneceği belirsiz.

Murdoch, Wall Street Journal gibi diğer gazetelerinin de internette paralı olmayı başarmaları durumunda diğer medya kuruluşlarının da kendilerini takip edeceği düşüncesinde. (CİHAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:52

İLGİLİ HABERLER