Gündem
  • 14.11.2005 01:23

"İNTİHAR ETTİ" DENİLEN ÜNİVERSİTE GENEL SEKRETER YARDIMCISI'NIN ÖLÜMÜNDE ŞÜPHELER VAR!..

Bir süredir "Benimle birlikte 9 kişi daha yanacak" dediği ileri sürülen Van YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı, cezaevi banyosunda ölü bulundu. Van Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı, dün koğuşunda ölü bulundu.

Üniversite'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında Temmuz ayında tutuklanan ve 5 aydır cezaevinde bulunan Enver Arpalı, 14 Ekim günü tutuklanan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'la aynı koğuşta kalıyordu. Arpalı'nın, çete davası ile ilgili iddianamenin açıklanmasına saatler kala, koğuşun banyo bölümünde ölü bulunması, şüpheleri de beraberinde getirdi. Arpalı'nın ayaklarının son birkaç gündür aksadığı ve yürümekte güçlük çektiği öğrenildi... Bunun "darp"tan mı, rahatsızlıktan mı kaynaklandığı anlaşılamadı... Bu arada; Adalet Bakanı Cemil Çiçek de; "intihar mı etti, başka bir sebeple mi öldü, bunlar otopsinin ardından anlaşılacakmış" dedi.


11 TEMMUZ'DA TUTUKLANDI
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce İspanyol Expansiyon firmasına ihale edilen 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımıyla ilgili 5 Nisan 2005'te Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Rektörlük Genel Sekreteri Işık Tepe, Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı ve ismi açıklanmayan bazı kişiler hakkında, "Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Oluşturmak, Tehdit ve Baskı ile İhaleye Fesat Karıştırmak, Resmi Evrakta Sahtekarlık" suçlarından soruşturma başlatıldı.


Soruşturma kapsamında, bir süre ifade vermekten kaçan Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı hakkında çıkarılan yakalama kararı üzerine 11 Temmuz 2005'te tutuklanarak Van Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Yücel Aşkın da 14 Ekim'de tutuklanarak, Arpalı ile aynı koğuşa konuldu. Arpalı'nın koğuşunda Ankara Üniversitesi'nden atılan Murat Zincirlioğlu isimli bir profosör ile adı kaçakçılık olayına karışan bir komiser bulunuyordu. Arpalı, aradan geçen sürede savcılığın soruşturmayı yürütmesi sebebiyle hiç mahkemeye çıkarılmadı.


"9 KİŞİ DAHA YANACAK" DİYORDU
Cezaevinde ziyaretine gelenlere, "Bu saatten sonra suçsuzluğumu ispatlamam mümkün değil. Beni yaktılar. Bundan sonra 9 kişi daha yanacak" diye dert yakındığı öğrenilen Enver Arpalı'nın ailesinin de Arpalı'nın baskı altında olduğu yönünde çevresine bilgi verdiği öne sürüldü. Arpalı, dün saat 12.45 sıralarında koğuşun banyo bölümünde ölü bulundu. Yapılan açıklamada intihar ettiği ileri sürüldü. Cezaevi'nin banyo bölümünde kendisini astığı iddia edilen Enver Arpalı'nın bir süredir de ayağının aksadığı ziyarete gidenler tarafından aktarıldı.


GENEL SEKRETER TEPKİ GÖRDÜ
Olay üzerine Av. Hasan Akköprü ile Arpalı'nın yakınları cezaevine geldi. Enver Arpalı'nın yakınlarının gerginlik çıkarması üzerine Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri cezaevi önüne geldi. Yaklaşık 100 kişiden oluşan grup, cenazenin geç verilmesini gerekçe göstererek, güvenlik güçleriyle tartıştı. Cezaevine gelen YYÜ Genel Sekreteri Işık Tepe, Arpalı'nın yakınları tarafından dövülmek istendi. Işık Tepe'ye "Bunlar sizin yüzünüzden oldu" diye çıkışan Arpalı'nın yakınları, araya girenler sayesinde sakinleştirildi. Yaşanan gerginlik üzerine Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri ile Emniyet Müdür Vekili Cemil Zafer, cezaevi önüne geldi. Arpalı'nın yakınlarının cezaevi önünde bekleyen basın mensuplarıyla da tartışması üzerine gazeteciler, cezaevinden uzaklaştırıldı. Arpalı'nın ölümüyle ilgili otopsi incelemesi cezaevinde yapıldı.


AŞKIN, HASTANEYE KALDIRILDI
Diğer taraftan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, olayın ardından tansiyonu yükselince hastaneye kaldırıldı. Ambulansla YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Aşkın, tedavi altına alındı. Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, Aşkın'ın kalbindeki rahatsızlık sebebiyle hastanelerine müracaat edildiğini, yüksek tansiyon rahatsızlığı tesbit ettiklerini ifade ederek, jandarma gözetiminde hastaneye getirilen Aşkın'ın yoğun bakımda tedavi altına alındığını, bir süre hastanede tedavi göreceğini söyledi.


HAYATÎ TEHLİKESİ VAR
Öte yandan; Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, tutuklu bulunduğu Van M Tipi Cezaevi'nde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın hayati tehlikesi bulunduğunu, tedavisinin devam ettiğini bildirdi. Şahin; Aşkın'ın, önce psikolojik rahatsızlık geçirdiğini, sonra da kalbinden rahatsızlandığını söyledi.


ARPALI'NIN ÖZGEÇMİŞİ
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden alınan bilgiye göre, 1947 doğumlu olan Arpalı; 1985 yılında YYÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına yüksek tekniker olarak atandı. 2003 yılında YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı olarak göreve başlayan Arpalı'nın evli ve 2 çocuk babası olduğu bildirildi.


CENAZE ADLÎ TIP'TA
Bu arada; Tutuklu bulunduğu Van M Tipi Cezaevi'nde intihar eden Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın cenazesinin, dün saat 17.30'da Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:40

İLGİLİ HABERLER