Bilim
  • 31.8.2013 23:55

İntihar ölçer geliyor

ABD'nin Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatristi Alexander Niculescu ve ekibi, yaklaşık 10 yıldır çoğu gazilerden oluşan 75 kişi üzerinde yaptığı bir araştırmada sonucu, kan tahlilindeki SAT1 proteininin yüksekliğinin intihar etme riskini artırdığını açıkladı. 3 ay aralıklarla yapılan mülakat sonucunda alınan kan tahlilleri incelendikten sonra SAT1 seviyeleri ile insanların intihara kalkışma oranının paralellik gösterdiği görüldü.

Ayrıca intihar etmiş 9 kişi üzerinde yapılan kan tahlillerinde ise SAT1 proteininin yüksek çıktığı fark edildi. İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak bilinen Bipolar hastalığına mensup 42 kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre, SAT1 proteini yüksek çıkan hastaların, intihara teşebbüs sebebiyle hastaneye yatırıldığı sonucuna vardı.

Psikiyatrist Niculescu, intihar olayının diğer hastalıklardan çok farklı olduğunu anlatırken, önceden teşhis konulmasının zorluğundan bahsetti.

Harvard Üniversitesi Psikologlarından Matthew Nock, söz konusu çalışmanın önemli olduğunu ama intiharın daha farklı sebepleri olabileceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:22

İLGİLİ HABERLER