Dünya
  • 29.6.2018 22:37

Irak 12 IŞİD militannı idam etti

Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, "IŞİD üyesi olmak" suçundan hüküm giyen 12 kişinin idam edildiğini açıkladı. El-İbadi'nin Facebook sayfasında paylaşılan mesajda "Başbakan Dr. Haydar El-İbadi'nin emri uyarınca idam cezası 12 hüküm giymiş terörist için perşembe günü uygulandı" denildi.

Irak hükümeti ölüm cezasına çarptırılan kişilerin kimliklerini ise açıklamadı.

Bu hafta içinde başkent Bağdat'ın kuzeyinde IŞİD'in rehin tuttuğu 8 kişinin cesetleri bulunmuştu.

İnsan hakları örgütlerinin yetkilileri ise IŞİD zanlılarının davaları ile toplu idamlar konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını söylüyor.

Irak'ta yabancılar dahil yüzlerce kişinin idam mahkumu olduğu sanılıyor.

Irak Başbakanı El-İbadi Aralık ayında IŞİD'e karşı mücadelenin bittiğini duyursa da cihatçı örgüt ülkenin farklı yerlerinde gerilla tarzı saldırılar düzenliyor.

Irak'ta 700 yabancı uyruklu kadın IŞİD'e üye olma şüphesiyle tutuklu

Son yıllarda binlerce kişi "IŞİD'e üye olmak" şüphesiyle tutuklandı.

Bunlar arasında 700 yabancı uyruklu kadın da mahkemeye çıkmayı bekliyor. Ocak ayında bir Alman kadın ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Yabancı uyruklu kadınların önemli kısmının ise Türk vatandaşı ya da eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları olduğu belirtiliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Irak araştırmacısı Belkıs Wille, Irak'ın çok yavaş işleyen adalet sistemi nedeniyle idam edilen kişilerin kısa süre önce hüküm giymediğini düşündüğünü söyledi.

Wille, Irak'ta terörle mücadele karşıtı davalarının "kanuni prosedürün temel düzeylerini bile karşılamadığını" pek çok davanın sanıkların itiraflarına dayandığını belirttti.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre geçen yıl dünyada en çok idam cezası infaz eden ülkeler arasında Irak; Çin, İran ve Suudi Arabistan'dan sonra 4. sırada yer aldı.

Güncellenme Tarihi : 29.6.2018 22:41

İLGİLİ HABERLER