Dünya
  • 18.6.2014 21:57

Irak ABD'den yardım istedi

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, IŞİD militanlarının ilerlemesini önlemek için Washington'dan yardım istedi. Terör örgütü IŞİD üyeleri, geçen hafta başlattıkları saldırı sonucu ülkenin güneyine doğru ilerlemeye başlamıştı.
Zebari, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD'den militanlara karşı hava saldırısı düzenlemesini istiyoruz“ dedi. Zebari ayrıca, "Askeri bir yaklaşım yeterli olmayacaktır. Acil bir siyasi çözüm ihtiyacını da kabul ediyoruz“ ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Temsilciler Meclisi'nin azınlık ve çoğunluk grupları ve Senato üyeleriyle yapacağı görüşmede gelişmeleri ele alması bekleniyor. Obama, 2003-2011 yılları arasında işgal ettiği ülkeye savaşçı birlikler gönderilmesini reddetmişti. Obama'nın insansız hava aracı göndermeyi düşündüğü bildirildi.

BATI DÜNYASI ENDİŞELİ
Irak'taki kriz büyüdükçe Batılı liderler de endişelerini dile getirmeye başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD'nin Irak'taki krize yönelmek için özel bir sorumluluğa sahip olduğunu kaydetti.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise, İngiliz Parlamentosu'nu çatışmaya dahil olmaktan kaçınması konusunda uyardı. Cameron, “Bunun bizimle hiçbir ilgisi olmadığı ya da bizi etkilemediğini düşünen insanlara sesleniyorum; etkileyecektir” şeklinde konuştu.
İran ise, Bağdat hükümeti istediği takdirde yardıma hazır olduğunu bildirdi. Ancak ABD, İran ile askeri operasyon seçeneğini gündem dışı bıraktı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:05

İLGİLİ HABERLER