Dünya
  • 31.3.2006 09:40

IRAK BAŞBAKANI CAFERİ'DEN ABD'YE UYARI

WASHINGTON - Irak Başbakanı İbrahim Caferi, ülkesinin politikasına karışmaması konusunda ABD'yi uyardı.
Amerikan The New York gazetesine dün röportaj veren Irak Başbakanı İbrahim Caferi, ülkesinin politikasına karışmaması konusunda ABD'yi uyardı.
Bağdat'taki evinde gazeteye açıklamalarda bulunan Caferi, ABD'li bazı yetkililerin, Başkan George W. Bush'un Irak'ta demokrasinin gelişmesine yönelik politikalarına ters açıklamalar yaptığını bildirdi.
ABD hükümetinin ve Bush'un Irak'ta demokrasinin gelişmesi ve haklarını koruması için bir duruş sergilediğini belirten Caferi, "Ancak şimdi Irak halkı demokratik sürecin tehdit edildiğinden endişe ediyor" dedi.
ABD tarafından Başbakan olarak istenmediği iddialarına cevap veren Caferi, "Bazı Amerikalıların bu tür açıklamaları Irak'ta demokratik sürecin sonuçlarına müdahaledir. Bu iddialar ve itirazlar Parlamento'daki en büyük grubun başbakan adayını seçmesinden sonra başladı" dedi.
İsim belirtmeden bazı Amerikalı yetkilileri suçlayan Caferi'nin açıklamaları, Başkan Bush'un 'üst düzey Şii liderlere, Caferi'nin Başbakan olmasına karşı olduğunu söylediği haberinin' Beyaz Saray tarafından yalanlanmasından bir gün sonra geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Adam Ereli, "Böyle bir açıklama yaptığımızı sanmıyorum. Irak'ın geleceği ve demokrasisinin gelişmesi Iraklıların kendi elindedir. Biz Irak'ın dostuyuz. Elimizden geldiği kadarıyla bu süreçte Iraklıları desteklemek ve onlara yardımcı olmak için odadayız" dedi.
Kürt ve Sünni temsilciler, Parlamento'da 32 sandalye ile temsil edilen Şii lider Mukteda El Sadr grubuyla ilişkisi olduğu gerekçesiyle Caferi'nin başbakanlığına karşı çıkıyor. Caferi, Parlamento'da temsil edilen her grupla siyasi arenada görüşmesini bir gereklilik olarak açıklıyor ve söz konusu eleştirileri kabul etmiyor.
Caferi, Irak'taki bazı grupların siyasi süreçte temsil edilmesini yasaklayan ABD'nin eski Irak sivil yöneticisi Paul Bremer'den farklı düşündüğünü söyledi.
Caferi, "Bazı bireyleri ister olumlu olsun ister olumsuz, bütün grupları Irak'ın gerçeği olarak kabul ediyorum. Kim Irak gerçeğinin bir parçasıysa, Irak Parlamentosu'nun da bir parçası olmalı" diye konuştu.
Iraklı gruplara kucak açılarak onların orduya ve polis gücüne katılması gerektiğini belirten Caferi, "Böylece onlar militanlara değil de orduya ve polise saygı duyacaklar" dedi.
İbrahim Caferi şunları söyledi: "Yeni kabindeki bakanlıklar özellikle de savunma ve içişleri bakanlıkları hiçbir grupla bağı olmayanlara verilmeli, bu konuda ısrarlıyız. Onlar güvenlik işinde uzman olmalı. Kurumlarını güvenlik kurumu olarak muhafaza etmeli, siyasi kurum olarak değil."
Caferi bakanlıkların merkezi hükümet için çalışmaları gerektiğini söyledi.
Irak'taki tarihi seçimlerin üzerinden 3 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen hükümet kurma çalışmaları hala devam ediyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER