Dünya
  • 3.7.2020 00:06

Irak ordusu daha içeri girmemizi engellemek için Zaho'ya geldi

Zaho’da sınır bölgesine konuşlanan birliğin komutanı Tuğgeneral Diler Ferzende Zebari, Bağdat hükümetinin konu hakkında Ankara’yı bilgilendirdiğini söyledi. Zebari, “Hertürlü olasılığa karşı hazırlıklıyız” mesajı verdi.

Rûdaw bültenine konuşan Irak Sınır Muhafızları 1’inci Birliği Komutanı Tuğgeneral Diler Ferzende Zebari, “Türkiye’nin sınır bölgelerinde operasyon başlatmasının ardından Irak Başbakanlığınca görevlendirilen bir heyet sınır bölgelerinde incelemelerde bulundu. Daha sonra Sınır Muhafızları’nın Zaho sınırında bazı stratejik bölgelerde harekete geçmesi talimatı verildi” dedi.

Derkar ve Batifa kasabalarına konuşlandıkları belirten Zebari, birliğin tamamen Kürt askerlerden oluştuğu bilgisini paylaştı. Zebari, “Bölgedeki 5 stratejik yerde mevzilendik. Burada kalıcı olacağız. Her türlü olasılığa karşı da hazırlıklıyız. Talimat verildiği halde sınırın sıfır noktasına da gideceğiz” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı ile koordina halinde olduklarını ifade eden Tuğgeneral Zebari, “Bağdat hükümeti sınıra askeri birliklerin yerleşitirileceği konusunda Türkiye’yi bilgilendirmiş” diye konuştu.

Haftanin’de operasyon ve çatışma

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Haftanin’de PKK’ye karşı Penç.e Kaplan operasyonu başlatmıştı.

Zaho’daki idari yetkililerden edinilen bilgilere göre, TSK birlikleri sınırdan 30 kilometre içeri geçerek 12 noktada mevzilendi. Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle 25 köy boşaltılmak durumda kaldı.

Bu gelişmelerin ardından 22 Haziran’da Bağdat’tan gelen üst düzey askeri heyet, Kürdistan Bölgesi sınırlarında devam eden operasyonlar ve bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi edinmek için Duhok’ta incelemelerde bulunmuştu.

Ardından dün, Batifa Nahiyesi Müdürü Dilşer Abdulsetar, Irak Sınır Muhafızları’na bağlı bir birliğin Batifa’daki Kela Şabanike ve Siyar bölgeleriyle Derkar kasabasına bağlı Kela Dere bölgelerine yerleştirildiği bilgisini paylaşmıştı.

Irak Sınır Muhafızları, 2003’te Irak’ta Baas rejiminin yıkılmasının ardından kurulmuştu. Irak İçişleri Bakanlığı’na bağlı bu gücün bünyesinde bulunan 1’inci Birlik tamamıyla Kürt askerlerden oluşuyor.

PAYLAŞ

Güncellenme Tarihi : 3.7.2020 00:11

İLGİLİ HABERLER