Gündem
  • 23.11.2020 11:14

Irak PKK'nın üzerine 6 bin polis yolladı

PKK Irak'ta gün geçtikçe köşeye sıkışıyor.. Kandil'den kaçan PKK'lıların yeni üs bölgesi Şengal'den de kovuldu. Peşmerge ve Irak güçleri bölgeye 6 bin polis yolladı ve terör örgütü üyelirinin girişini kapattı.
Son dönemde peşmergeye bombalı saldırılarla hedef alan PKK, Irak Kürt bölgesi yönetimini de zorda bırakmak için petrol boru hattını bombalamıştı.
Bölgedeki Kürtlerin en önemli geçim kaynağı olan petrol boru hattını kullanamaz hale getiren PKK ile Kürt yönetimi arasında savaş çıkmıştı.
Bu gelişmelerden sonra PKK'nın Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinden tamamen çıkmasını isteyen Barzani hükümeti bu konuda merkezi Irak hükümetiyle de anlaştı. Bu anlaşma çerçevesinde PKK'nın şengal'den atılması ve buraya bir daha girmemesi için ortak operasyon kararı verildi.
O karar çerçevesinde 6 bin polis Şengal'e geldi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Federal Irak hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşması kapsamında Şengal’in batısına 6 bin polis yerleştirildi.

Federal Irak hükümetine bağlı 3 tugaydan oluşan 6 bin polis 80 kilometre boyunca Suriye ve Irak sınırını korumak için Şengal’in batısına yerleşti.

Musul Valisi Necim Cıburi, bölgeye yerleşen polis güçlerine ilişkin, “Bu güçler özellikle Şengal’in batısında Beac ve Şengal bölgesinde Suriye sınırını korumak için geldi. Önümüzdeki ayın başına kadar karar sahada uygulamaya konulacak” dedi.

Şengal’de PKK'lılar çekilmeme konusunda ısrar ederek, bu konuda Irak hükümeti ile müzakerelerde bulunmak istiyor.

EZİDİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Ezidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PAD) yetkilisi Hüseyin Haci, “Kimsenin kendini Şengal’e dayatması kabul edilemez. Şengal için 6 yıl boyunca mücadele eden kan döken, şehit verenlere kolay bir şekilde Şengal’den çıkın ve yerinize polis gücü yerleşecek denmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Ezidhan Savunma Güçleri Komutanı Haydar Şeşo, federal polisin bölgeye yerleşmesinin olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Haydar Şeşo, “Federal polisin bölgeye gelmesi sınırların korunması ve kargaşanın oluşmaması için iyi bir adım” diye konuştu.

Anlaşmanın ikinci aşamasında ise Şengal kent merkezine 2 bin 500 polis yeleştirelecek ve kentte yeni bir yönetim belirlenecek.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümeti Şengal’e kaymakam olarak atanacak yeni isim üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Şengal Anlaşması

Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında Şengal konusunda varılan anlaşma gereği bölgenin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak. Ayrıca Heşdi Şabi ve PKK gibi örgütler Şengal’den çıkarılacak.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim konusu:

- Şengal’e bağımsız bir kişi kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

2. Güvenlik konusu:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa konusu:

 - İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

BM, ABD, Almanya ve Fransa Şengal Anlaşmasını olumlu karşılarken, PKK ve Heşdi Şabi söz konusu anlaşmaya karşı çıkmıştı.

Şengal, 17 Ekim 2017’de Peşmerge Güçleri’nin çekilmesinin ardından İran’a yakınlığıyla bilinen Heşdi Şabi’nin kontrolüne geçmişti.

Güncellenme Tarihi : 24.11.2020 00:06

İLGİLİ HABERLER