Gündem
  • 29.6.2007 17:59

"IRAK'IN KUZEYİ TERÖR ÜSSÜ HALİNE GELDİ"

CENEVRE - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak'ın kuzeyindeki Mesut Barzani yönetiminin terör örgütlerine verdiği desteği anımsatarak, "Hiçbir hükümet toprakları üzerinde teröre müsamaha göstermez. Bunun tek istisnası Kuzey Irak'tır" dedi.


     Sosyalist Enternasyonal konsey toplantısının bugünkü oturumunda konuşan Baykal, Irak'ın kuzeyinde 3 bin 500 kadar PKK'lı teröristin bulunduğuna işaret ederek, "Bu teröristler burada eğitilmekte ve Türkiye'ye saldırılara hazırlanmaktadır. Irak'taki hiçbir güvenlik gücü, bu terörist saldırıları durdurmak, etkisiz hale getirmek veya bertaraf etmek sorumluluğunu almamaktadır" diye konuştu.
     Baykal, Irak hükümetinin toprakları üzerindeki terörist örgütlerle mücadele etmek ve komşu ülkelere saldırıları önlemekle yükümlü olduğuna işaret etti ve bu konuda BM Güvenlik Konseyinde alınan 1373 ve 1514 sayılı kararların içeriğini anımsattı.
     Konuşmasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve kuzeydeki yerel yönetimin lideri Mesut Barzani'yi isim vermeden eleştiren Baykal, "Bizim izlenimimiz Irak hükümetinin PKK gibi terörist örgütleri meşrulaştırma niyetine sahip olduğu ve bu örgütleri Irak'ın komşularını tehdit eden terör örgütü olarak görmediği yolundadır" dedi.
     Irak'ta terör ve şiddet eylemlerinin her geçen gün tırmandığına işaret eden Baykal, Irak'taki gelişmelere ilişkin sözlerini söyle sürdürdü:
     "Irak'ta iç savaş tehlikesi artık bir gerçek halini aldı. İç güvenlik, demokratikleşme, ekonomik kalkınma beklentileri ortadan kaybolmuştur. Irak'ta yaşayan herkesin can güvenliğini tehdit eden yaygın şiddet eylemleri görülmektedir. Sadece yabancı işgale tepkiyle açıklanamayacak olan bu büyük insani felaketin sebepleri üzerinde ciddi şekilde düşünmeliyiz."


     Konuşmasında Irak'taki güvenlik boşluğunu örneklerle anlatan Baykal, "Irak'ta nispeten istikrarlı bir bölge sayılan kuzeyin, Türkiye'ye teröristler, silahlar ve patlayıcı maddeler gönderen ve çok sayıda sivilin ve güvenlik görevlisinin ölmesine neden olan PKK terör örgütünün bir merkezi ve üssü haline geldiğini" kaydetti.
     "Gerçekte terör grupların bulunduğu ülkelerde bu teröristlerle mücadele eden bir güvenlik gücünün de var olduğunu" belirten Baykal, "Hiçbir hükümet toprakları üzerinde teröre müsamaha göstermez. Bunun tek istisnası Kuzey Irak'tır" diye konuştu.
     CHP lideri Baykal'ın konuşmasında Suriye'deki gelişmeleri örnek göstermesi, "Talabani ve Barzani'ye uyarı" olarak değerlendirildi.


     Bu arada, Talabani ve Barzani'nin peş peşe yaptıkları konuşmaları dinleyen Baykal'ın sırası geldiğinde konuşma yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada önce Talabani, ardından Barzani'nin salonu terk etmesine salondakiler tepki gösterdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER