Gündem
  • 14.6.2014 23:15

Iraklılar IŞİD yerine Peşmergeleri vurdu

Irak ordusu, IŞİD'ı vurmak isterken Diyala eyaletinin Saidiye bölgesini yanlışlıkla hedef aldı, saldırıda iki peşmerge hayatını kaybetti. Ordunun kara birlikleri kuzeye doğru büyük operasyona hazırlanıyor.Irak ordusu Bağdat'ın kuzeyine doğru ilerleyişini hızlandırdı.

Yanlışlıkla yapılan saldırı sonucu iki peşmerge öldü.

Bu arada Irak ordusu Bağdat'ın kuzeyine doğru ilerleyişinin hızlandırdı. Selahaddin eyaletinin Tikrit kentine bağlı İshaki kasabası Irak ordusunun eline geçti.

Iraklı yetkililerden yapılan açıklamada, Irak ordusunun İshaki kasabasında 12 polise ait ceset bulduğunu açıkladı.

Irak askerleri ayrıca, Selahaddin’e bağlı Mutassam bölgesinin kontrolünü de yeniden ele geçirdi.

AFP’ye konuşan Iraklı bir ordu yetkilisi, “Güvenlik güçlerimiz Bağdat'ın kuzeyindeki silahlı gruplara karşı bir taarruza hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

Gönüllü taarruzu

Irak’ta yüzlerce kişi Irak Şam İslam Devleti’ne karşı savaşmak için, özellikle Şii lider Sistani'nin çağrısının ardından orduya yazılmak için Bağdat’ta kurulan bürolara akın ediyor.

Orduya katılım için yapılan başvurular, Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin halka silahlanma ve IŞİD’e karşı savunma çağrısının ardından arttı.

Sistani'nin temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai, Şiiler için kutsal bir şehir olan Kerbela'da Cuma hutbesinde IŞİD'e karşı halka 'Silahlarınızı alın ve ülkeyi IŞİD'e karşı savunun' çağrısında bulundu.

Irak ordusu Fırat Operasyonları komutanı Korgeneral Osman el-Ganimi, "Irak ordusuna katılmak isteyen gönüllüler belirli standartlara göre silah altına alınacak" dedi.

Ganimi, "Öncelikle gönüllüler, Irak ordusuna alternatif değil sadece manevi olarak destek niteliğinde olacaktır. Buna rağmen silah altına alınacak gönüllüler rastgele değil, belirli standartlara göre, ruh hali ve önceden askeri tecrübesi olup olmamasına göre dikkatle seçilecektir" diye konuştu.

Ganimi, "Dini mercilerin vatan savunması için halka çağrıda bulunmasının akabinde ordu, doğrudan ihtiyaç duyulana kadar bulundukları bölgede görev yapmak üzere gönüllülere kapılarını açtı" ifadesini kullandı.

IŞİD, ülkenin en büyük ikinci kenti olan Musul’u ele geçirdikten sonra Suriye’deki operasyonlarını durdurarak tamamen Irak’a odaklandı.

Irak ordusu da, Musul’u kaybettikten sonra çevre bölgelerde yeniden yapılanmaya ve özellikle başkent Bağdat’ı korumaya çalışıyor. IŞİD, hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu kısa bir süre önce açıklamıştı.

 Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları, Selahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra Beyci ilçesinde bazı noktaları bombaladı. Saldırılarda 40 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi de yaralandı.

Saldırılar, asker ve polislerin de aralarında bulunduğu bölge sakinlerinin, 'Başbakan Nuri Maliki hükümeti himayesinden, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) himayesine geçtiklerini' bildirmek üzere toplandıkları yerlere düzenlendi.

Terörle Mücadele Birimi Sözcüsü, Saddam döneminin önemli aktörlerinden İzzet el-Duri'nin oğlu Ahmet Duri, Tikrit'te Irak ordusunun hava saldırıları esnasında öldürüldü. Saddam döneminde Irak Devrim Komuta Konseyi ve Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapan İzzet El-Duri rejimin iki numaralı ismi olarak biliniyordu. 2006'da Saddam Hüseyin'in idam edilmesiyle Irak'ta yasaklı Baas Partisi'nin lideri oldu.

Öte yandan Tikrit'teki Saddam Camisi ve Beci'deki El-Fetih Camisi de saldırılarda hedef oldu.

IŞİD, Tikrit ve Beci'de verdirdiği cuma hutbelerinde, halka ve güvenlik güçlerine, "Tövbe ederek, Maliki hükümetinin himayesinden çıkmaları" çağrısında bulunmuştu.

Irak makamları konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Öte yandan IŞİD, Twitter hasaplarından salı günü ele geçirdiği helikopterle Samarra kentine hava saldırısı düzenlediğini iddia etti.

Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un ardından Selahaddin eyaletinin merkez kenti Tikrit'i ve bölgedeki kimi yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirmişti.

Bağdat'ta patlamalar

Irak’ın başkenti Bağdat’ta meydana gelen iki ayrı patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

Anadolu Ajansı’nın emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Bağdat’ın kuzeyindeki et-Tarmiya bölgesinde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Bağdat’ın güneybatısında bulunan Cihad Mahallesi'nde park halindeki bir aracın infilak etmesi sonucu ise 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Patlamaların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Kaynak: Al Jazeera

 

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:11

İLGİLİ HABERLER