Dünya
  • 5.10.2008 02:36

IRAK'TA 1 MİLYON AMERİKAN SİLAHI KAYIP!..

2003 yılından bu yana Irak’ta bir milyon ABD silahının kayıp olduğu belirtiliyor. Ülkeye silah satışını TAOS adında Teksas merkezli bir firma yönetirken, kurucusunun CIA’nın eski ajanlarından olduğu söyleniyor.
Irak'ta Amerikan Ordusu'nun ülke içinde kullanılması için 2003 yılından beri gönderdiği bir milyon silahın kayıp olduğu belirtildi. Amerikan ordusu, Irak güvenlik birimleri ve Irak ordusu için gönderilen silahların el altından sahip değiştirmesi veya yeraltı örgütlerinin eline geçmesi araştırılıyor.
İsmini vermek istemeyen bazı Irak uzmanlar ise bu rakamın doğru olmakla birlikte Amerikan ordusunun bunu bilinçli bir şekilde yaptığını iddia ediyor. Ülkedeki şiddet eylemlerinin artması ve rakip grupların ve aşiretler arası çatışmaların temelinde bir silah trafiğinin olduğunu iddia eden uzmanlar, amacın Irak'ta aşayisi 'şiddet eylemleriyle' kontrol olduğunu söylüyorlar.
ABD'nin global silah trafiğinde söz sahibi firması TAOS 1989 yılınad eski bir CIA mensubu tarafından Madison Alabama'da kuruldu. Eski Sovyet sistemi eski model silahlar üzerinde yoğunlaşan firma Ekim 2006 yılınan beri körfezdeki Arap klanlarının sistemleştirdiği devletlere milyar dolarlık silah şatışları yaptı. Bu devletlerden en dikkati çekenleri ise Kuveyt olarak belirtiliyor. Irak'ta ise, TAOS firmasi ABD ordusu eliyle 217 milyon dolarlık silah satışı yaptı. TAO hakkındaki en çarpıcı bilgi ise firmanın CIA tarafından yönetilen bir silah grubu olduğu konusundaki dünya medyasındaki yaygın görüş olduğu belirtiliyor.
PENTOGON'UN BİLGİSİNDE
Irak'a geçen dört yılda Pentagon bir milyon silahın girmesini sağladı. Bu silahlar, tabanca, otomatik tüfek olarak belirtilirken bu silhları kullancak askeri grubun piyaadeler olduğu belirtiliyor. Piyadelerin halkla en fazla içli dışlı olan mahalli operasyonlara katılan askeri grup olduğu belirtilirek bu askerlerin silahları dağılmasında veya kaybolmasında ana arter olduğu söyleniyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:44

İLGİLİ HABERLER