Dünya
  • 6.5.2004 00:12

IRAK'TA ABD ASKERLERİNCE İŞKENCE GÖRDÜĞÜNÜ İDDİA EDEN KANADALI İŞADAMI TAZMİNAT İSTEDİ


TORONTO  - Irak'ta gözaltında tutulduğu süre zarfında Amerikan askerlerinin işkencesine maruz kaldığını öne süren Kanadalı bir işadamı, ABD ordusu aleyhine tazminat davası açtı.


Mısır doğumlu Kanada vatandaşı olan ve ABD'nin Los Angeles kentinde yaşayan Hüssam Şaltut (57), Mısır'a sınır dışı edilmesiyle sonuçlanan 5 haftalık gözaltı süresi boyunca işkenceye uğradığını ve Amerikan askerlerinin kötü muamelesi nedeniyle kalıcı hastalıklara maruz kaldığını belirtti.


Dava dilekçesinde, Iraklı liderleri, savaşı önlemek için görevden ayrılmaya ikna etmek amacıyla uluslararası bir barış örgütü adına Irak'a gittiğini söyleyen Şaltut, Nisan 2003'te bir gösteri sırasında Bağdat'ta kaldığı otelin önünde ABD askerleri tarafından gözaltına alındığını anlattı.

Daha sonra güneydeki liman kenti Ümmü Kasr'da bir cezaevine nakledildiğini söyleyen işadamı, burada her gün sorgulandığını ve işkence gördüğünü öne sürdü.


Gördüğü kötü muamele ve işkence nedeniyle depresyon, travma sonrası stres bozukluğu ve diğer fiziksel ve ruhsal hastalıklara maruz kaldığını öne süren Kanadalı işadamı, ABD ordusundan 350 bin dolarlık tazminat talebinde bulundu.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:09

İLGİLİ HABERLER