Dünya
  • 30.6.2009 17:17

IRAK'TA KONTROL IRAK GÜÇLERİNE GEÇTİ

BAĞDAT - Bazı Iraklılar, Amerikan askerlerinin ülkeden tamamen çekilmelerinin ilk aşaması olan adımın kendilerini saldırılara açık hale getirmesinden endişe ederken, Bağdat hükümeti 30 Haziranı "Ulusal Egemenlik Günü" olarak ilan etti ve hala eylemlerini sürdüren direnişçilere gücünü göstermek için bir askeri geçiş töreni düzenledi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, televizyonda yaptığı konuşmada,egemenliklerinin henüz tam anlamıyla elde edilmemesinin ve ülkede yabancı askerlerin varlığının Saddam Hüseyin'den kalan ciddi bir miras olduğunu belirterek, Iraklıların kendi ülkelerini savunmaktan aciz olduğunu düşünenlerin vahim bir hata işlediklerini ifade etti.
Irak ile ABD'nin imzaladığı güvenlik anlaşması gereği, Irak'ın kent ve kasabalarında görev yapan muharip Amerikan askerleri dün gece yarısı kırsal bölgelerdeki üslere çekildi.
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Bryan Whitman, ABD'nin 120 üs ve tesisi kapattığını ve Iraklılara devrettiğini belirterek, gün sonunda 30 üs ve tesisin daha kapatılacağını ya da Iraklılara devredileceğini söyledi.
Bağdat'taki yeşil bölgede yapılan askeri geçit töreninde de binlerce Iraklı asker ve polis yürüyerek ya da ABD tarafından bağışlanan Humvees zırhlı araçları ve tankları üzerinde günü kutladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:34

İLGİLİ HABERLER