Gündem
  • 30.4.2013 08:01

İran çözüm sürecini neden sabote etmek istiyor?

Çözüm Süreci'nde Terör örgütü PKK'nın Türkiye sınırları dışına çekilmesinden İran'ın duyduğu rahatsızlık konusunda Türkiye Gazetesi'nin gündeme taşıdığı bilgiler kamuoyunda tartışılıyor. HaberTürk televizyon kanalında bu konuda hazırlanan bir programda konuşan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, İran'ın "Çözüm Süreci'ni" provake edecek eylemleri kışkırtabileceği uyarısında bulundu...

İSTANBUL  -Çözüm Süreci'nde Terör örgütü PKK'nın Türkiye sınırları dışına çekilmesinden İran'ın duyduğu rahatsızlık konusunda Türkiye Gazetesi'nin gündeme taşıdığı bilgiler kamuoyunda tartışılıyor. Habertürk Televizyon Kanalı'nda Ece Üner'in hazırlayıp sonduğu Akşam Raporu Programına katılan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, bu konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu Albayrak PKK terörünün sona erdirilmesi için devam eden çözüm sürecinde İran'nın tavrına dikkat çekerek "400 yıldır savaşmadığımız komşumuz İran malesef yıllardır ülkemize yönelik terör eylemlerinde PKK'ya önemli destekler verdi. Bunu bizzat terör örgütü yöneticileri dile getirdi" dedi.

PJAK EYLEMLERİ BIÇAK GİBİ KESİLDİ

Tükiye'de terör örgütü saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde İran'a yönelik PKK içinde kurulan PJAK'ın eylemlerini bir anda durdurulduğu dönemi hatırlatan Albayrak "O dönemde Murat Karayalan'ın yakalandığı iddiaları ortaya atıldı, bir kaç gün bu konuşuldu. İran tarafından yakalandığı iddiaları birkaç gün sonra yalanlansa da, 2011 13 Ağustos tarihinde bu konuşuldu. İlginçtir, 13 Eylül'de ise çok ilginçtir, PJAK tek taraflı olarak silah bıraktığını ilan etti. Bir süre sonra ise, 30 Eylül'de ise PJAK kendisini tamamen lağvetti.

İRAN ÖYLE SİLAHLAR GÖNDERDİ Kİ. AĞZIMIZ AÇIK KALDI

Çünkü Karayılan hakikaten yakalandı ve bir pazarlık yapıldı. PJAK, Karayılan aracılığı ile lağvedildi, ondan sonra da PKK sadece Türkiye için kullanılan bir argüman haline geldi. 1991-92 yıllarında İran'dan PKK'ya çok güçlü bir destek var. Kamyonlarla silah gidiyor. Lojistik destek veriliyor, İran sınırları içerisinde. Türkiye de yaralananların tedavi edildiği yazıldı çizildi, bunun d ışında Şemdin Sakık kitabında yazıyor İran öyle silahlar gönderdi ki, ağzımız açık kaldı, son derece modern silahlardı diyor."

İRAN BU ARGÜMANI KENDİ ÇIKARLARI İÇİN KULLANIYOR

İran'ın geçmiş yıllarda Talabani ve Barzani ailelerine yönelik tavrına dikkat çeken Albayrak konuşmasında şunları söyledi: "Bu süreçten İran memnun değil. Türkiye her ne kadar siyasilerimizin ya da diplomatik ifadeyle 400 yıldır değişmeyen dostluk gibi ibareler kullanılıyor sa da, oysa Türkiye ile İran arasında hiç bir zaman gerçek anlamda dostluk olmamıştır. Süleyman Şah'tan Yavuz Selim döneminde hiç bir zaman ilişkilerde samimi bir yaklaşım olmadı, daha doğrusu İran Türkiye'ye karşı samimi bir ilişki içerisinde olmadı.

BDP HEYETİNİN ARDINDAN İRAN HEYETİ KANDİL'DE

14 Nisan ve 20 Nisan Tarihli Türkiye Gazetesi'nde Acem Oyunu diye bir manşetimiz vardı, silahlı ve silahsız çekilme konusu tartışmaları vardı gündemde. Hatta silahsız çekilme konusunda pek fazla bir itiraz yoktu. Ancak silahsız çekilecek olan militanların, İran tarafından gelebilecek bir provakasyonla karşı karşıya kalacağı endişesi var idi, biz bunu manşet yapmıştık. 20 Nisan'da ise bu çok daha ciddi bir endişe haline geldi bu. Çünkü biraz daha çekilme süreci yaklaştığında bizim arkadaşlarımızın elde ettiği bilgiler vardı Ruşen Çakır'ın Duran Kalkan ile yaptığı röportajda bunu doğruluyor. Ne zaman Türkiye'den ne zaman Kandile bir heyet getse, heyetin dönüşünde bir İran istihbarat heyeti Kandil'e geliyor ve Türkiye'ye güvenmeyin telkinlerinde bulunuyor."

İRAN MANÜPLE EDEBİLİR Mİ ?

Albayrak sunucu Ece Üner'in "Gazetecilik refleksi göstererek bunu çok önceden manşetinize taşınıdız meseleyi, Karayılan'ın açıklamalarıyla daha da anlam kazandı. İran PKK içindeki bazı güçleri manüple edebilir mi şeklindeki soruya karşılık şunları söyledi..
Murat Karayılan açıklamalarıyla aslında tabiri caizse Türkiye'ye karşı aba altından sopa göstermeye çalışıyor, ama burada asıl önemli olan burada Murat Karasu, İran yanlısı kesimin liderliğini yürüten isim. İlk zamanlarda görüşmelere katılmıyordu, sürekli İran'ın telkinleri altında böyle bir sürecin uygulamaya sokulmasını istemiyor. Böyle bir potansiyel var her zaman. Bu her an devreye sokulmaya çalışılabilir" cevabını verdi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER