Dünya
  • 22.6.2009 10:08

İRAN İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR

Musavi'nin, Hamaney'i eleştirmesinin olayları tırmandıracağı öne sürülüyor. Ölü sayısının 150'yi geçtiği iddia edilirken, muhalifler "ilkel" yöntemlerle kendilerini koruyor

9 günlük bilanço

21 ölü
10 bin kişinin günlük hayatı kesintiye uğradı
400 polis yaralı
1000 bina hasar gördü
150 ölü(Resmi olmayan rakamlara göre)

İ ran'da 12 Haziran'da yapılan seçimlerin sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan protestolar bugün 10'uncu gününde... Bundan bir ay önce hayal bile edilemeyen boyutlarda protestolara sahne olan ülkede dün sakin bir gün yaşandı. Ancak muhalifler gösterilerini sürdüreceklerini belirtti. Gösterilerde ölü sayısının artması üzerine muhalifler kendilerini korumak için farklı yöntemler geliştirmek durumunda kalıyor. Muhalifler, Twitter sayfalarında "Gösterilere giderken elinize Kur'an alın. Allahu Ekber diye bağırın. Polisler sizi hedef almasın" diye yazdı. Besic güçlerine karşı da göstericiler yollara sıvı sabun dökmek için hazırlıklar yaptı. Ayrıca polis güçlerinin kasklarına atmak için de boya bombaları hazırladı. Gösteriler sırasında kimyasal madde kullanıldığı iddia edilirken, protestolar sırasında milyonlarca dolarlık zararın meydana geldiği belirtiliyor. İranlı Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri, ölenler için 3 gün yas ilan edilmesini istedi. İran'ın eski ılımlı cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ise yaptığı bir açıklamada "İnsanların sivil yolla taleplerinin karşılanmaması tehlikeli sonuçlara neden olur" açıklaması yaptı. Ülkenin en güçlü isimlerinden Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızının da aralarından bulunduğu beş aile üyesi de bir süre gözaltında tutularak serbest bırakıldı.

MUHALİFLERE NAZİ DAMGASI

Öte yandan yabancı medya kurumlarının Tahran'daki muhabirlerinin muhalefet mitinglerini izlemesine izin verilmiyor. İranlı yetkililerin BBC'yi yanlı ve yalan haber yapmakla suçlamasının ardından Tahran'daki BBC muhabiri de ülkeyi terk etti. Amerikan Newsweek dergisi için çalışan Acem asıllı Kanadalı gazeteci Maziar Bahari ise önceki gün tutuklandı. İran'da kalan ender yabancı gazetecilerden ABD'nin ABC News gazetesi muhabiri Lara Setrakian ise ilginç bir iddiada bulundu. İddiaya göre Nazi dönemindeki gibi polisler Musavi yanlılarının evlerini işaretliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:45

İLGİLİ HABERLER