Dünya
  • 29.5.2020 13:18

İran-suriye ilişkileri çatırdıyor!.. Esad kendisi harcadığımız 30 milyar doları versin

İran Milletvekili: Esad'ı savunmak için 30 milyar dolar harcadık, Suriye paramızı geri ödemek zorunda
Koronavirüs ve yaptırımlar nedeniyle zor günler yaşayan İran’da
milletvekilleri de isyan etti.

İran hükümetinin özellikle başka ülkelerdeki operasyon ve örgütlere oluk gibi para akıtırken kendi halkını aç bıraktığını savunan bazı milletvekilleri sert mesajlar verdi.

Bunlardan birisi de Heshmatollah Falahatpisheh.Heshmatollah Falahatpisheh, İran hükümetine yakın olan Etemad gazetesine verdiği beyanatında hükümetin Suriye politikasını eleştirdi.

Heshmatollah Falahatpisheh, “İran, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı iktidarda tutmak için Suriye kampanyasında 20 ila 30 milyar dolar harcadı. Hem de yaptırımlarla etrafımızın sarıldığı bir zamanda. Tekrar ediyorum, Suriye'ye 20 milyar ila 30 milyar dolar vermiş olabiliriz ve Suriye'den geri almak zorundayız. Bu ülkenin parası orada geçmiştir. Esad bizim kasamızdan kendi kasasına geçen bu parayı İran’a iade etmek zorundadır” şeklinde konuştu.

Falahatpisheh, “Suriye'de 9 yıldır devam eden iç savaş boyunca  İran, Esad rejimi için çok önemli bir müttefik oldu. Şii milis savaşçılarının, İran Devrim Muhafızları Corp (IRGC) komutanlarının, silahlarının ve teçhizatının ve Hizbullah gibi vekil gruplarının finansmanını bizzat karşıladı. Şimdi Suriye bu verilenleri iade etmek zorunda  “”dedi.

Suriye rejimini desteklemek için 9 yılda harcanan 30 milyar dolar ile karşılaştırıldığında, geçen yıl İran'ın savunma bütçesi 700 trilyon riali (16.6 milyar $) buldu.

Falahatpisheh’in bu eleştirileri; ABD’nin Tahran'a uyguladığı yaptırımlardan ve korona virüs pandemisinin  ülke üzerindeki etkilerinden  dolayı İran'ın bazı askeri güçlerini ve unsurlarını Suriye'den çektiği bildirildikten bir hafta sonra geldi. 

Son birkaç yıldır Suriye'deki İran askeri konumlarını ve bölgelerini hedef alan İsrail hava saldırılarına devam etti. Ancak geri çekilme raporları İran, Hizbullah  ve  Suriye'nin kendisi tarafından reddedildi.
İran yakın gelecekte Suriye'den 30 milyar dolarlık geri ödemenin tamamını talep ederse, Suriye ekonomik olarak yıkılabilecek bir sarsıntı geçirir.

 

Güncellenme Tarihi : 29.5.2020 23:50

İLGİLİ HABERLER